Versenybeszámoló: Túlélők Földje – 2024 március 30

Rekordgyanús, 33 fős létszámmal zajlott le mostni Túlélők Földje only ( csak TF-ben is megjelent lapokat lehetett használni ) verseny. Eddig ennyien nem voltunk constructed-en. Nagyon sok új arc volt, visszatérő játékosok, középkor és új nemzedék formátumról is átszivárogtak páran. Úgy látszik nem csak a kasszáknál lett sikertörténet a TF újrakiadás, a játékosokat is inspirálta.

A retro HKK versenysorozat sikeret sikerre halmoz, nálam most megtört a lendület és egy szerény 8. helyig bírtam felverekedni magam. Pedig szerintem ez volt az egyik legjobb pakli amit valaha összeraktam.

A pakli

A TF only metája meglehetősen szűkös, lényegében két értelmes irány van: horda és kontroll. Utóbbiból a két főbb irány a Nordos dobatós vagy Középszeres manapusztítós. Az utóbbi szerintem gyengébb a hordák ellen viszont erősebb a Nord ellen. Én a magam részéről nem voltam kíváncsi arra hogy húzok 10 countert a Fairlightos kontrollommal a hordás meccsekben, így a Nord-ra esett a választásom. Meg villogni szerettem volna a nagy nehézségek árán beszerzett foil lapjaimmal.

A pakliépítés nehézsége most abban rejtőzött, hogy nagyon polarizált a mezőny, tényleg nem létezik más fajta erős pakli a hordákon és kontrollokon kívül. ( Jó-jó, volt még a Zombi mester kombó, ami Destab-Direkt kontaktus után tud jól beindulni – de azért nagyon jól kellene húzni hogy ez összejöjjön. Elég highroller deck ).

Nagyon óvatosan lehetett csak lapokat hozzáadni – ami az egyik koncepció ellen jó, a másik ellen halott lap lesz. Ezért nagyon sok lapoból csak 1-1-el játszottam, s azok közül is úgy válogattam, hogy lehetőleg ne legyenek tökéletesen halottak egyes matchupokban – csak gyengék. A Fezminek miatt is használtam többfajta lapot, nagyon meg tudja nyitni a lehetőségeket a sok általános.

A sideommal is alapvetően elégedett vagyok, ezen egy picit változtatnék csak. Fekete lyukból csak 2-vel játszanék – mindig csak annyit sideoltam be. Bár az volt az eredeti tervem, hogy majd kiszedem a Gyenge pusztulásokat és beteszek 3 lyukat, végül nem vettem ki Gyenge pusztulást, legfeljebb csak egyet. Egy Álomvirágot vagy Halvány reménysugarat esetleg Remény virágát tennék be a helyére.

Versenybeszámoló

Első forduló – Torzsa Sándor

Egy kicsit sem meglepő módon Sanyi egy varázslatdrágító hordával érkezett. Hordák ellen a legkritikusabb meccs az első, elég sok haszontalan kártya van a deckben – ha túl sokat húzok belőlük, elúszok menthetetlenül. Szerencsére behúztam kb. a harmadik körben az egy szem Trogimat ami elvitt 3 lényt. Volt még Gyászbeszéd és talán még Gonosz árulása is. Mitagadás, jól jöttek a lapok.

Side után le tudtam cserélni 12 lapot, ő meg nem igazán tudott javulni ellenem. A másik két meccset annyira könnyen nyertem, hogy az volt az érzésem hogy túlépítettem a sideom hordák ellen.

6:0

Második forduló – Panyik Zoltán

Itt gyorsan eldől a versenyem sorsa – gondoltam. Zoli a legerősebb játékos, ellene garantáltan kiélezett kemény meccsek következnek. Zoli pakliválasztása elég meglepő volt: Függőhidas repülő horda. Számítottam erre is, de én nem ezt tartom a legjobb horda variánsnak. Ami számomra nagy szerencse volt, hogy feketével és gyűjtőgenerálással rakta össze – így a Gonosz árulása bekapcsolódott a játékba. Első meccsen pont a fekete lényeket húzta: jöttek a patkányok, Halálmadár, Lidércúr. Gyászbeszéddel megtisztítottam a gyűjtőjét, majd Gonosz árultam 4 lényét. Ebből nem tudott fordítani. Nagyon masszívan kifizetődött hogy ezt a két lapot alapból játszom.

Második meccsen húztam egy korai Harq-al adát és egy Kronobogarat, ezzel szépen tudtam építgetni az előnyöm. Neki nagyon nagy baj a bogár mert nagyon sok repülő lénnyel játszik. Hogy igazi legyen az öröm, még bűvöltem tőle egy bogarat. Más opció híján lepakolt pár fekete lényt, amiket Gonosz árultam. Innen nem volt visszaút.

Harmadik meccset ő kezdte egy Vidám manóval, ami nagyon rossz irányba állította a meccset. Ráadásul nem is húztam elég jól így, gyorsan legyalulta az ÉP-met.

4:2

Harmadik forduló – Szegedi Gábor

A változatosság kedvéért a harmadik ellenfelem is hordát rakott össze. Gábor varázslatdrágító Notermanthit választott, de a szokásosnál lassabb kontrollosabb összeállítást eszelt ki. Fegyverkovács, Romboló, Sziklarepesz, Sötét motyogó voltak a szokatlanabb lapjai.

Az első meccsünk egy nagyon elhúzódó küzdelem volt. Lassan farigcsálta az ÉP-met, már a paklim fele átpörgött, mire levert 6-ig, ő meg már rég a húzott lapjaiból élt. Én nem bírtam megvetni a lábam csak próbáltam életben maradni. Végre sikerült egy Hőst leraknom és ezzel a Kísérteties bajnok okozta parát is elhárítom a fejem felől. Gábor üres kézre egyből húzott egy Haarkon-t hogy megnevelje és volt egy motyogó is a gyűjtőjében, hogy a lapdobálás se legyen gond. Köv körben vissza is vette a motyogót, leverte a Hőst és kirakta mindkét lapját. Ezzel a Haarkon elúszott. Túlságosan így se örültem, mert a lényeivel azért mégis oda tud verni majd 4-et. Megoldhattam volna Nord-al őket, de akkor nem maradt volna manám Manacsapdázni egy esetleges Kísérteties bajnokot. Repülő lényei már mind kimentek, így passzolás tűnt jó választásnak. És valóban érkezett az utolsó bajnok a pakli tetejéről. Lecountereltem, leütött 2-ig. Jött a Nord és végre át tudtam venni a meccs irányítását és gyorsan nyertem.

Side után még erősebb lett a deckem, a második meccset már jóval könnyebben nyertem meg. A harmadikra nem maradt idő.

5:1

Negyedik forduló – Buzássy Tamás

Tamást még nem láttam retro versenyen, középkoron már játszottam ellene – kifejezetten jól játszik és egyedi, erős jó paklikkal szokott érkezni. Ezt észben tartva kezdtük az első meccset, ahol én kezdtem és egy kis gondolkodás után elpasszoltam a második körömet egy Vikócmajommal és két counterrel. A legtöbb esetben ez fölösleges, nagyon kevés az a lap, amit szeretnék második körben Manacsapdázni vagy Hatalom szavázni. De el tudtam képzelni hogy játszik mondjuk Erős gyengjével  ( ami offmeta lap ) – ha lepasszolja a második körét is, akkor körbe tudom játszani. Nem passzolta el, jött egy Ködmangó és egy Noth szellem. Egy újabb horda és ez nagy baj, hisz ezúttal a 3. körös majmom után 4 counter és egy Direkt kontaktus gyűlt össze a kezemben, így nagy reményeket nem táplátam a győzelem iránt. Tudtam tartani magam egy darabig, még egy Gonosz árulása is elcsattant egy dundi Notermanthira, csak sajnos Molganja is akadt rá. Rossz volt a húzás, de nem olyan szélsőséges. Majd side után megint bejön 12 lap és sokat erősödik a paklim. Ráadásul meccs közben Lidércurazott is és más módon is kiderültek lapjai, nem éreztem magam olyan nagy bajban, mert olyan lapokkal is játszott amik extrém mód növelik a varianciát, ráadásul rossz módon. Ha bejönnek a kockázatosabb lapjai, akkor sem ér el vele nagy előnyt, cserébe nagyon rosszul is összehúzhatja őket és gyakran borzalmas top deck lapok ezek.

Ha már a highrollerkedésről van szó, egyből nyitott egy első körös Quwarg + Noth szellemmel, amit második körben egy Ködmangó pálca követett egy murgattyúval kísérve. Én első körben betartottam a Fekete lyukamat, mert húztam Gyenge pusztulást is, de második körömben Trogloditát kellett hoznom és továbbra se rakhattam le lyukat. Harmadik körében megint üt és hoz egy patkányt. Harmadik körre bírtam kijátszani a pusztulást, hogy végre jöhessen a lyuk, de közben már eléggé megcsipkedtek a hordalények. 1vp-vel és egy trogival az őrposztban passzoltam, gondoltam itt már stabilizáltam és pillanatokon belül átfordul könnyű győzelemmé. A patkánya nyilván megoldja majd a trogit, leüt 11-re, neki két lapja lesz csak a húzott kártyájával. Megtörténik a harc, majd jön még egy patkány, aminek Molgant dob. Marad egy lapja, amit ha eddig nem játsztott ki, akkor jó eséllyel egy Notermanthi, lehetne nagyot lyukazni és akkor csak 4/4 lehet, de akkor nem fér ki a Hősöm köv körben. Így csak a Molgan ment el, s valóban egy 6/6 szörny jött. Pazar. Összes manámból jött is a Hős, ő köv. körben levert 1-re – ami elég nagy baj, mert nem fogok tudni Energiakoncentrálni. Noth szellemet leverem, ő köv körben leveri Notermanthival, de szerencsére nem fog tudni beütni. És ott állok 1ép-ben, lény nélkül, s jó lenne visszaemlékezni hogyan is oldottam ezt meg, de bevallom innentől nem emlékszem rá. Lényeg hogy kisajtoltam a győzelmet.

Harmadik meccsen megint ő kezd egy patkánnyal – de nem dob neki semmi lényegeset. Köv. kör Halálmadárral jön is ütni. Második körömben 2 Energiaital, Szörnybűvölés, Trogi és Kronobogár közül dönthettem és volt még nálam egy Gonosz árulása is. Nekem a bogár tűnt a legjobb választásnak, már önmagában megoldja feltartja a két lényét, rákényszeríti hogy a repülő lényeit hamar hozza és nagyobbat szólhasson a trogi vagy esetleg az árulás. Harmadik körében üt és passzol. Miután ilyen jól megbeszéltem magammal mit is okoz számára a bogár, Energiaitaloznom kellett volna, de ráparáztam a Tudatfaló / Asztrál polipra – ami valójában nekem jó mert még durvább lesz a trogi, kiadja a kezéből a kezdeményezést és az idő nekem dolgozik – ha meg nem pusztít, akkor egy potenciálisan óriási Gonosz árulásám lehetne. Szóval kiszámoltam, átgondoltam – majd leraktam a trogit. Hiába szedi le az asztalát és nehezítem a dolgát, óriási hiba! Hátul maradok manát termelni, ő pedig Lidércurat és Molgant hoz, dob is még egy Molgant. Gonosz árulása itt gigantikus lett volna, Trogi csak szimplán brutál erős lenne ( Lidércúr 2-be kerül és nem üthet le semmit büntetlenül ). Erre csak egy hervadt Vikócmajommal tudok reagálni, ütök a bogárral és passz. Ő hoz egy pálcát a Molganból és lerak egy 5/5-ös Megtestesülést. Óriási. A kezem így elég halott lett, húznom kéne valamit. Az összegyűlt 8 manából tolok két Energiaitalt és egy Időrablót a pálcára. Behúztam az egyikre egy Helvirt, így nincs minden veszve – következő körben simán tudok Gonosz árulni és Helvirezni. Szinte bármilyen asztalt megoldok innentől. Ő húzott egy Védőrúnát, rárakja a Lidércúrra, megcsapkodja Megtestesüléssel a Kronobogarat, megmentem és lemegyek 9-re. Nem akkora gond a rúna, 1ép ben pont életben maradok és így nem fogja tudni Molgannal visszavenni a Lidércurat. Passzol és én már örülök is a nagy fordításnak. Felmegyek 13 manára és Tudatrombol. Feladtam.

Eléggé lehozott ez a vereség, mert bőven favoritnak éreztem magam a deckje ellen. Persze hibáztam, ő meg jól játszott, úghogy ez van.

Ötödik forduló – Aranyi Ákos

Az alacsony morálomat elhoztam az utolsó fordulóra is. Láttam hogy Ákos kb. mivel játszik. Ő volt az egyetlen az elöl lévők közül, aki biztosan favorit ellenem. Az első játékban a húzás is ellenem fordult: Gonosz árulása, Gyászbeszéd, Nordok, Kisebb zanok – minden ami a horda ellen kellett volna. Igazából elég esélytelenül kikaptam két meccsben, aztán harmadikat feladtam. Erősebb a paklija ellenem, de nem annyival amennyire elúsztam. Sebaj, sokszor volt már, hogy nekem jött ki jobban Ákos ellen a kontroll vs. kontroll mérkőzés. Most visszakaptam.

0:6

Elég elégedetlen lettem az eredményemmel a 8. hellyel. Bosszantó hogy lényegében egyetlen rosszul megválasztott lapon elúszott az egész versenyem – ha a negyedik fordulót megnyerem, akkor én döntőzök, ahol szintén favoritnak gondoltam a deckemet – nem pedig a legrosszabb matchup-ba keveredek bele. Tanulság: ne hibázz.

1. helyezett – Buzássy Tamás paklija

2. helyezett – Bogdán Erik paklija

3. helyezett – Aranyi Ákos paklija

4. helyezett – Gulyás Gábor paklija

A csillogó lapok a fő pakliban 3 Troll lady.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.