Versenybeszámoló: Túlélők Földje frissen bontott – 2024 január 28

Versenybeszámoló a retro újrakiadás frissen bontott versenyéről, ahol negyedik lettem a profi kategóriában. Mivel a bontásom szerintem elég gyenge lett, nagyon elégedett vagyok az eredménnyel – főleg mert elég nagy szerencse is kellett hozzá.

A versenyre közel 100 versenyző gyűlt össze, köztük Új Nemzedékes játékosokkal és rengeteg régi arccal, akik több évtizede nem játszottak. Úgy tűnik bőven van érdeklődés az oldschool HKK-ra. Bár ezt eddig is sejtettem a retro HKK versenysorozat és a népes retroHKK Facebook csoport alapján.

Pakliösszeállítás

A frissen bontott paklik versenyén a bontás a legkritikusabb. Egy normális bontás a belépő ahhoz hogy egyáltalán esélye lehessen valakinek eredményt elérni. Nos nekem sikerült egy viszonylag erőtlen bontást produkálnom. Ilyen környezetben ez nem csak azt jelenti hogy nem bontottam kiugróan erős spoilereket, hanem azt, hogy a nem bontottam elég olyan lapot amivel szívesen játszottam volna. Sokkal kritikusabb a pakli leggyengébb lapjai, több értéket veszít rajtuk az ember, mint amennyit a jó lapokkal nyerni lehet.

Bontásom egyetlen tényleg erős részét a leszedések képezték. Kislények ellen jól fel voltam szerelve, akadt pár tömegirtás is és nagy lények ellen is akadt pár megoldás. Ráadásul még nem-lény lapokkal is tudtam mit kezdeni. Nyilván az összessel játszottam.

Lények és egyéb lapok közül már annyira nem volt szuper a merítés. Igaz, akadt 3 korrekt nagy lényem, meg egy Bérmágusom, ami a leszedések által elővetített kontroll vonalat erősítette meg. Sőt a hozzájuk csapódó kis lények is egész jól tartották ezt az irányt. Csak egy kicsit kevés volt belőlük.

Egyéb lapok közül Az erő ökle teljesített várakozásaimon felül, a Gigaököl is sokszor volt hasznos. A többi inkább “jó ha van” kategóriát képeztek. Jobban örültem volna pár Tudatrombolásnak.

Az eddigi 29 lap kb. egyértelmű választás, s innen elindult a lejtmenet. A maradék közül még 4 lényt választottam be a csapatba, szükség is volt rájuk. De ezeknek a minősége már jóval gyengébb. Sárkánybébi hordák ellen erős tud lenni azzal, hogy beáll – de leszedésekkel elég jól felszerelt voltam, úgyhogy olyan nagy szükség nem volt rá. Fontos érv volt a kék lapok mellett, hogy teljesítik a Csodák palotája feltételét – ahogy a Morpetlanik daruja is. Ez utóbbi könnyen lejött, csont mindig volt, s el lehet húzni később. A palota egy nagyon drága lap, ami elhúzódó meccseken érhet csak sokat. Viszont kell hozzá szerencse bőven. Notermanthi bölcsessége elsőre nagyon erősnek hangzik, de sokkal gyengébb mint amilyennek tűnik. A legjobb lapot mindig eldobatják majd, s gyakran a másik kettő nem fog sokat hozzátenni a szituációhoz. Játék elején kb. halott lap, drága a két mana két közepes / gyenge lap felhúzásáért. Szerencsejáték és Béke szigete már tényleg csak jobb híján ment be. Nyolc színnél, lassú kontrollos paklinál sokat nem ér a sziget. Szerencsejáték pedig nem túl releváns ebbe a pakliba – bár a plusz mana jó lehet a méregdrága palotához.

Még az alábbi lapok merülhettek fel. Gruangdag amulett a manóimmal nem jó kombó, az eleve karcsú lényes szekciót nem szívesen vágtam volna meg két, gyakran kijátszhatatlan / irreleváns lap miatt. Horda ellen se túl jó és a manók a palotához is kellhetnek. Arról nem is beszélve, hogy a legerősebb lapom a Kontármunka is sokat gyengülhet miattuk. A boldondok aranya nyilván ehhez passzolt volna. Lénymegmentések nem tűntek fontosnak, ritka hogy tempó játékot fogok játszani. Lélekbúvár manatermelésként drága, lényként karcsú, jó bűbáj eleve kevés van, őket meg a palota is tudja kezelni.  Áldozathozatalhoz kevés volt a lényem és nem is volt agresszív a deck. Ezeket lehetett volna próbálgatni még, de mindig kiélezett volt a küzdelem, nem kockáztattam meg valószínűleg gyenge lapokat.

A lélekbúvár mellett volt még egy készletnyi őshangyám. Nagy kedvem nem volt a császár miatt 2vp-s 1/1-ekkel játszani. Elképzelhető, hogy a csodapalotás vonalnál erősebb lett volna – de valószínűleg nem.

Ez volt a maradék. Sötét kastplom még nagyon esetleg megért volna egy próbát. De nem bíztam benne hogy lesz 3 építőm, meg gonosz lényem. Valószínűbbnek tűnt hogy csak rohadni fog nálam a lap. Istenek sóhaja kicsit több kalandozó mellé nagyon erős lett volna. 4 kalandozóm volt, azok közül a Yasmina megmentése nem nagyon érdekelt, a halállovag pont regenerál és várhatóan nem sebezni fogják. Az esetek nagy részében halott lap, ritkán meg nagyon erős. Én ennél a konzisztensen gyenge közepes lapokat jobbnak érzem.

Ezzel a megkérdőjelezhető erejű paklival álltam csatasorba.

Versenybeszámoló

Első forduló

Még javában morogtam a rossz bontáson, amikor kaptam 4. körben az ellenféltől egy 5-ös Mágikus kisülést. Megtartottam egy Tomboló vihart és Visszatérés a túlvilágról-t, hogy majd azzal talán fordítok. Tudatfaló, Tudatrombolás, Tüskés hólyag egészen ellehetetlenítettek, majd egy Mester büntetése megölt. Egy ekkora dobatás után is.

Éreztem, hogy ez nem az én versenyem lesz, szerencsére következő két meccsben az ellenfélnek a gyengébb lapjai is feljöttek, nem csak a csúcskategóriás spoilerek – így végül meg tudtam nyerni őket.

4:2

Második forduló

Lassan kialakuló meccs, ahol egy Morgan pálcája + Kvazársárkány terrorizált körökön át. Kis lényekkel nem akartam etetni, egy Leah halálovagjával próbálkoztam. Ellenfél elnézte a Gyenge pusztulását, nemcsak lényt, hanem bármilyen lapot leszed. Így a halállovag helyett a saját pálcája esett le. Ez elég volt a fordításhoz.

Második meccsen jött egy harmadik körös Adószedő, amit nem bírtam eltávolítani, kb. 10-15 körön keresztül, amíg meg nem haltam. Ében munkafelügyelő és később egy Villámszimbólum gondoskodott róla hogy örökké nálam rohadjanak a kislényeim, egy Tudatrombolás pedig a nagylényekről szőtt álmaimat is eloszlatta.

Harmadik meccsen jól kezdett, le tudott sebezni 10 alá, de kezdtem megkapaszkodni és talán fordítani is tudtam volna. Végül lejárt az idő.

3:3

Harmadik forduló

Ellenfelem erős hordát bontott, Molganokkal, Murgattyúkkal, Kronobogárral. Első meccsen jó tempóban tudtam leszedni az asztalát, később a kis lényeit is lecsipegettem. Egy Remény virágával sokáig tudta tartani magát, s mivel kevésbe voltam, még akár meg is fordulhatott volna a meccs. Végül nyertem.

Második meccsen erős kezdéssel, murgattyúkkal és egyéb lényekkel levert kevés ÉP-re. Megfordítottam a helyzetet, leszedtem a lényeit és én vittem le a halál küszöbére. Remény virága miatt ki tudott tartani addig, míg visszafordította a szituációt és meg tudott ölni.

Harmadik meccsen lejárt az idő – ha jól emlékszem itt is gyorsan levitt alacsony ÉP-re és mintha készen állt volna minden a fordításra.

3:3

Negyedik forduló

Első meccsen ellenfelem erősen nyitott. Kislényekkel, köztük egy 2/2-es Megtestesüléssel terrorizált – az egész asztalát egy szerencsés Kontármunka elkapta. A hordás lendület mindkettőnket kevés ÉP-re levitt. Építettem egy Csodák palotáját, amit 7vp-ért Chara-din óhajával eltávolított. Így elfogyott a manája, én meg bátran hozhattam egy Sárkánybébit 5-ös Erő öklével, hogy kivégezze.

Második meccsen nem pontosan emlékszem mi történt, de az ellenfél győzelmével zárult.

Harmadik meccsen ellenfél két 2vp-s lénnyel kezdett, én egy Banditát hoztam, hogy valamivel feltartsam a legényeit. Itt elnézte a Bandita idézési költségét, s Gyenge pusztított – a saját motyogóját távolította el. Így megtört a lendület, s ezzel megmenekültem a lehordázástól. Lassú játék kezdett kiépülni, egy Jövő felejtésével 5 lapjából kidobattam mindkét nagylényét, a harmadikat meg le tudtam szedni. Ő pedig nem tudta megoldani a Leah halállovagjámat.

4:2

Ötödik forduló

Utolsó fordulóra veretlenként érkeztem, ami nagyon meglepő ettől a decktől. Azt kell gondoljam a kritikus pillanatokban jól jött ki a lépés – bíztam benne kitart a szerencse.

Első meccsen gyorsan kiderült, hogy ellenfelem inkább kontroll jellegű paklival lehet. Viszonylag hamar ( 4-6. kör körül) levágtam egy Föld sárkányát. Megvédeni később se tudom, s mihamarabb lejön, annál kisebb eséllyel lesz nála olyan leszedés amivel el tudja intézni. 1ép-s lényecskékkel meg úgyse tudok kicsalogatni Végítéletet vagy ilyesmit. Bánatomra egy Energiakoncentráció Gyenge erejével egyből elvitte. Körökkel később egyszerre 4 lényét, köztük egy Rombolót tudtam Kontármunkával leszedni. Ehhez az is kellett, hogy vagy 3 körön keresztül nem játszottam ki, hagytam hogy üssön 1-2 ép-ket. Abban bíztam hogy beletesz még valamit és akkor eljön a pillanat a fordításra.

Később egy regeneráló Szörnycsontvázat és egy Rubingólemet tudtam Tolmokov koktéllal leszedni. Ami jó biznisz volt, még ha 2 kis lényem is bánta. Addigra felállt egy palota, s a második is megépült – lap, manaelőnyben voltam, 12 ép-ben. Gondoltam innen nincs esélye. Ekkor Kísérteties bajnokkal hozott egy Rubingólemet, megerősítette még egy Ongóliantok dühével is, ütött 10-et majd kilőtt a második Energiakoncentrációjával. Egyetlen reményem az volt ha megdobom a palotát … és sikerült gyógyulnom. Ez volt a nap folyamán az első amikor tényleg jól működött. Jellemzőbb volt, hogy horda ellen 4 használatból 3 bűbájleszedés és egy gyógyulás jött össze.

Második meccsen jól húztam, minden lapját tudtam kezelni – végül lejárt az idő.

4:2

Végül 3 győzelemmel és 2 döntetlennel zártam a versenyt.

Profi győztes deck

Megszereztem a győztes, Panyik Zoltán szupertitkos deckjét, s bemutatom nektek ( a nem látható lap egy Helvir ). Zoli ennyit fűzött hozzá:

“Ez volt a deck, a jobboldali oszlop lapjait nem játszottam ki vagy már nem volt jelentőségük a meccs végén, azok helyett blank lapok is lehettek volna”

“Kimaradt lapok, a bal oldali oszlop kártyái az elején még bennvoltak, illetve dornodon visszavágot side-oltam be egyszer”

Amatőr győztes deck

Az amatőr kategória bajnoka, Torzsa Sándor is közzé tette a pakliját, s a következőket fűzte hozzá:

“Az én stratégiám a pakli összeállításnál az volt, hogy az összes lény/lap irtást be és a használható lényeket. Ekkor a pakli 31 lap volt. Nem tűnt rossz alapnak, főként hogy a ritkáim zöme használható volt. Ekkor volt egy dilemma, hogy az Őshangya, Quwarg, Lebegő gomba, Quwarg felderítő négyes, vagy A sors fintora, Jövő felejtése, Védőrúna, Robbanás négyest tegyem e be. Végül is a kis lényekre esett a választás, ugyanis nagyon manna igényes a környezet. S ki az, aki egy tartalékban lévő Quwargot le fog lőni? Az esetek 90%-ában kivallóan működött a stratégia, szépen adták is a nagyon értékes plusz mannákat. Plusz, volt pálcám és így az Áldozat a holnapért meg a Kínzó kamra is befért. Amit már bontáskor is érzékeltem, hogy a pakli gyenge pontja az lesz, hogy nincs nagyon nagy lényem. Csupán egy a Gorhmad féreg, ami egy Őshangya+pálca kíséretében az egyik meccsen kiszállt a 4. körben, és onnan már nem is nagyon esett le. Ami iszonyat gyenge volt, az a Halálosztó pocok, jelzőt soha nem osztott viszont azért nem került ki, mert volt neki egy nagyon értékes funkciója, ahogy kitettem, rögtön lőtték is le, így ezután jöhetett a nekem valóban fontos lény. Eredetileg bekerült még a Visszatérés a túlvilágról, meg az Aurafaló is, de hamar kikerültek. Az utóbbi azért, meg engem eléggé zavart sokszor, a Visszatérés meg igazság szerint akkor jó ha gondba vagy, de ha gondba vagy akkor azért mannád se nagyon van, hogy a visszavett lényeket kitted, vagy két kisebb gyengébb lényt veszel vissza, de az meg nem oldja meg a szituációt. Helyükre bement az Erő ökle, amit kivégzésre és lényirtásra használtam (ha már ott van egy feles Quwarg… ) és a Futó homok, amitől azért fáztam mert féltem hogy ott fog rohadni a kezembe. Részben igazam is lett. És volt egy 41. lap, amiről úgy döntöttem, hogy biztos, ami biztos bekerül, ez a Föld síkja, még régről emlékeztem az Aranyforrás bontottról, hogy a Manóföldje azért nem tréfa, sajnos nekem nem volt. Maradjunk annyiban megérte bent tartani a síkot.”

Túélők Földje draft – 2024 február 10-én

Retro HKK versenysorozat következő állomása egy válogatós verseny lesz 4 pakli Túlélők Földjéből. A régi hangulat garantált.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.