Versenybeszámoló: Túlélők Földje draft – 2024 március 23

A második kecskeméti retro verseny is igen szép, 24 fős létszámmal került megrendezésre. Ennél ideálisabb nem is lehetett volna, hisz így pontosan 8 fős draft asztalok jöttek össze – elvileg ez az optimális létszám az ilyen formátumhoz. A verseny nekem katasztrofálisan indult, végül szorgos munkával sikerült megcsípnem egy elfogadható helyet.

Draft

Nem javaslom senkinek ezt a draft stratégiát amivel érkeztem: nagyon pontos tervem volt, hogy mit fogok gyűjteni, erőltetni fogom a kiszemelt koncepciómat. Ez a koncepció a kalandozó deck volt. Egyáltalán nem célszerű ilyen merev ötletekkel érkezni, a sikeres draft játék kulcsa a rugalmasság, hisz a bontások és a többi játékos is komoly befolyással lesz a végső paklira. De én mégis bevállaltam ezt, több okból is: a kalandozók önmagukban is jó lények, a kalandozós lapok brutálisan erősek – még akkor is jók lehetnek, ha csak kevés kalandozó jut nekem. És ami még nagyon fontos: ezek a lapok nem népszerűek és nem is néznek ki túl erősnek.

Válogatás

A válogatás olyan különös izgalmakat nem tartogatott, inkább nagyon meglelpő volt, hogy egy csomó brutál erős, first pick szintű lap simán körbe ment az asztalomnál. 8-12. lapok közt ( ahol már csak a szemétnek kéne keringenie ) simán vettem ki Bérmágust, Mágia halálát, Sziklarepeszt, Istenek könnyét, Istenek sóhaját is. De volt 6-7. lap környékén Járvány, Troll lady is. Az egyik pakliban 4. lapként kaptam Sheran védősárkányt – ami konkrétan az egyik legjobb ritka.

A várakozásom alapvetően jól bejött: a kalandozókra kevesen mentek rá, utolsó 2-5 lap között még nem egyszer találtam Sörsátrat, Hősök idejét, Rúnakövet vagy Jellempróbát is.

Még korábban írtam egy pontozást a lapokról, frissített verziója itt látható:  TF draft tier list

Pakli

A válogatásom jól sikerült, összesen 14 kalandozót szedtem ki – ezek közül 3 volt a gyengébbek közül, de ezekkel is játszanom kellett, hogy legyen elég lényem.

Kalandozós lapból is akadt még 10 amivel zokszó nélkül játszottam. Volt még 1 Jellempróbám és 2 Sörsátram is, ami már nem fért be. Az extra Sörsátraknak örültem, mert másik kalandozó paklit nagyon el tudja verni. Jellempróba nem egy giga spoiler, de a leszedésekből sose lehet elég, így besodródtak a deckbe.

Leszedések terén annyira nem tudtam nagyot alakítani, de így is jónak érzem ezt a részt is. Örülök, hogy ennyi is jutott.

A maradék laphelyre ezek mentek be. Pikkelyes thorgat látszólag nem annyira illik ide, de jó lehet kimerült Hősök idejét, vagy Királyi vadasparkot újra tölteni. Az Istenek könnyeivel lett 7 lénymegmentésem, a 4. könnyeket az első meccs után inkább kivettem, mert kicsit sok lett volna a 8 ilyen lap.

Még egy rendes sidera is futotta. Az agresszív lényes paklik ellen jobb lehet a lila a 2 trogival, zöldet tudtam kivenni – ami nagy kár, mert az is jó lények ellen.

Versenybeszámoló

Első forduló – Poroszkai László

Lacival közvetlenül a draft szakasz után beszéltünk, s akkor nagyon elégedetlenkedett amiatt, hogy nem sikerült azt kivenni, amit szeretett volna. Ez nekem csak jót jelenthet. Ehhez képest szó se volt egy gyenge pakliról, olyan szépen lehordázott háromszor is, hogy azt öröm lett volna nézni – amennyiben nem velem történik mindez.

Húzásaim a gyenge és katasztrofális között mozogtak: kevés lényt, kevés leszedést húztam – cserébe egy csomó lénymegmentést meg kalandozós lapot, amivel semmit se tudtam kezdeni. Nem mondom, hogy váratalan vagy nagyon extrém lett volna. De azért szomorú hogy mindhárom meccsen így jöttek ki a dolgok. Sideból berakott Halvány reménysugarak és trogik se segítettek. Persze ahhoz fel is kéne húzni a trogit, hogy segíthessen.

0:6

Második forduló – Ócsai László

Laci jó leszedésekkel és gyógytó manókkal tarkított, Földharcos paklit szedett. Használnia kellett olyan lapokat is, amik nem annyira illettek be, vagy ellenem nem voltak jó ( már nem emlékszem ). Nem mondom, hogy teljesen simán, de sikerült mindhármat megnyernem. A második meccsen úgy éreztem, hogy nagyon jól állok, amikor kirakott három lényt és két Sheran küldetésével húzott hatot. De nem maradt manája. Azért ez elég nagy baj lesz hosszútávon, ezért útjára indítottam egy Járványt, úgy hogy volt lenn két Bérmágusom, Páncélos lovagom. Ezeken kívül a kezembe volt pár gyengébb lény, csak arra számíthattam, hogy jobban bírom a Járványt és valahogy leütöm Lacit, mielőtt teljesen kimerülök lap ügyben. A terv egész jól indult, csak a Jóságos manóival gyógyult egy csomót, meg őrposztot is tudott csinálni – a kockázatos terv kezdett katasztrofálissá válni. Meglepetésemre nem bírt kievickélni a helyzetből, hiába volt vagy 8 lap a kezében. Szinte mindegyik használhálhatatlan volt a szituációban.

6:0

Harmadik forduló – Varga István

Ne kelljen izgulnia senkinek, bespoilerezem, hogy ezt a fordulót is megnyertem, ezt is viszonylag könnyen. Ebben sokat segített, hogy István erősen épített a Pénz szentélyére – ami ellenem kb. használhatatlan és sok olyan lapja volt, ami lényt sebez. Ami a lénymegmentéseim miatt szintén nem volt túl hatékony. Ráadásul Sheren védősárkányt is több meccsen behúztam, s nehezen tudott vele mit kezdeni. Részletekre túlságosan nem emlékszem, de az, hogy a lapjainak egy része nagyon gyenge volt ellenem vagy pont jól tudtam kezelni, sokat segített.

6:0

Negyedik forduló – Szabó Balázs

Ezt a három meccset is gyors ütemben meg tudtam nyerni. Balázs lapjai ellen igen jó volt a paklim, sebzés alapú, drágább leszedésekkel ( Spontán égés, Halál csókja ) próbálta kordában tartani a kalandozó csapatomat – de mindig volt nálam néhány ingyenes lénymegmentés. Ezt a hátrányt meg nem nagyon lehetett ledolgozni.

6:0

Ötödik forduló – Dönczi Krisztián

Krisztián az Új Nemzedék HKK királya, itt is megmutatta, hogy vérében a játék – az se volt gond, hogy a lapokat és az egész retro érát annyira nem ismerte. Egy igen jó őshangya decket szedett össze – mivel hallottam ennek a hírét már a verseny közben, ellene zöld helyett lilával készültem.

Az első meccsünk a HKK pályafutásom egyik kiemelkedően izgalmas játszmája volt. Úgy repült el ez az 55 perces mérkőzés, mint a szél – s a küzdelem háromnegyedében én végig azon gondolkoztam, hogy már rég be kéne dobni, annyival jobban áll és én nem igen tudok fordítani.

Krisztián hamar le tudott hozni pár kis őshangyát meg őshangya bolyt – s hogy könnyen pörgethesse a kombót, még két Rughar monolitot is felhúzott. Nem spórolt az életerejével, s ezt meg is értem, mert kellően combos őrosztot tudott fenntartani, s nekem csak hitvány Bérmágusaim voltak, amik inkább csak védekezni tudtak. Volt egy csomó lapja, lényei, manára se volt gond – csak azért nem dobtam be azonnal mert olyan csábítóan kevés volt az a 8ép – valahogy csak elérem, még ha per pillanat át se bírom verekedni magam az őrposzton. És ezt a 8ép-t is úgy értem el, hogy nem leütöttem egy monolitot a mágussal, hanem inkább ütöttem 1-et.

Egy korai pillanatban megkockáztattam egy Mágia halálát egy Őshangya szabotőrre, úgy hogy 2vp-je volt. Fölösleges lépésnek érződhet és gyanús is, reméltem hogy túlgondolja és hagyja leesni a lényét. Ha hagyta volna, akkor le tudom ütni a bolyt és utána leszedem az asztalát. Elköltötte a manát. Egy próbát megért – még úgy se bántam a dolgot, hogy egy Pikkelyes thorgatot le bírtam volna szedni 2 mana pusztítás helyett. A helyzetem ekkor elég kétségbeejtőnek éreztem, biztos volt hogy az idő neki dolgozik.

Ennek a kis trükkös bepróbálkozásnak volt annyi rejtett előnye, hogy meghozta Krisztián kedvét a Rughar monolitokhoz, s letekerte magát 4 ép-re, s maradt egy lyuk az őrposztjában. Ez pont tökéletes helyzetet adott, mert volt 3 lényem és egy Sziklarepesz bujkált a gyűjtőmben. Sajnos egy Tisztítótűz elüldözte a gyors győzelmi esélyeim, nem bírtam Istenek könnyét húzni. S bár végig nagy lapelőnyben volt, s én kb. semmit nem bírtam csinálni körökön át, nem akartam bedobni. Eddigre már nagyon sok idő lement, sanszos volt, hogy a következő meccsek is lassúak lesznek. Várjuk ki valahogy a végét. S a Bérmágusaim se potyogtak le, volt némi esély, hogy valahogy beütök majd 3-at és a lassan feledésbe merülő Sziklarepesszel elérem.

Nagy meglepetésemre Krisztián nem tudott kellő mértékben kiépülni a továbbiakban, fogyogatott az asztala, fogytak a lényei ( és az én lényeim is ). Végül csak egy árva Bérmágusom maradt, neki egy lénye volt az őrposztban és húztam egy Utcakölyköt és be tudtam ütni eleget. Győzelem!

5 perc maradt a második meccsre – ő elég rosszul húzott, én meg elég jól és ledaráltam gyorsan, pont időben.

5:1

Ezzel sikerül bekúsznom a harmadik helyre – ami a kezdeti bukás után így is nagyon jó eredmény.

1. helyezett – Minyó András paklija

A győztes, Minyó András paklija. Ő is kalandozókra voksolt a válogatásnál. A nagy különbség a paklink között, hogy őr ráment a Nehéz harci kesztyű-Aratás után vonalra, ami brutális lehetett.

2. helyezett – Panyik Zoltán paklija

Zoli szintén kalandozós alapokra építkezett – de neki jóval több leszedés és jóval kevesebb lénymegmentés jutott.

Hármunk paklija alapján elég jól kirajzolódik, hogy a barna és a fehér a legerősebb színek, s hogy a kalandozós vonal, meg a 0 manás megmentések mennyire hatékonyak drafton.

Ha ennyire nagyot mentek most a kalandozók, esetleg érdemes lehet velük a következő, TF only versenyen is indulni? Vagy más versenyeken?

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.