Versenybeszámoló: Túlélők Földje draft – 2024 február 10

Az eddigi legnagyobb retro HKK rendezvény igen jól sikerült, 43 indulós rekordlétszámú játékos gyűlt össze. Úgy tűnik eltalálta a játékosok igényét a kiegészítő, hiszen többen is voltak, akik a Túlélők Földje megjelenése miatt döntöttek úgy, hogy belevágnak a retroba. És ami miatt nekem különösen kedves ez a verseny: fortuna mellém állt és sikerült megnyernem.

Draft

A Túlélők Földje nagyon nagy kiegészítő, 110 fajta gyakori, 90 féle nemgyakori van benne – ezért a bontott paklikban várhatóan nagyon nagy lesz a random, nagyon könnyen lehet, hogy egyes nem gyakorikkal sose fogok találkozni, de akár gyakorikról is teljesen lemaradhatok. Emiatt kb. lehetetlen precíz tervvel érkezni, s nagyon rugalmasan kell hozzállni a válogatáshoz. Úgy voltam vele, hogy elsősorban az önmagukban is jó lapokra fókuszálok, lehetőleg azokra, melyek több koncepcióba is jók lehetnek. S ha az alkalom úgy adódik, akkor megpróbálok valami téma irányába elmozdulni.

A válogatás

Első lapom egy Rubingólem volt – prémium lény. Kontrollba, hordába, Földharcba, Pénz szentélyes csontos témába is illik; brutál táp. Második lapom Őshangya here volt, egy Griffőnix helyett vettem ki. A főnix leginkább kontrollba jó, s ott se biztos, hogy lesz rá elég VP. A terülősebb, tempósabb paklikat erősebbnek éreztem, s a here nagyon megnyitotta ezt az utat. Harmadik lapként Gyenge pusztulás érkezett – ami pont kontroll felé tolt el – de annyira erős, hogy nem hagyhattam benn. Hiába tudtam, hogy lehet hogy nem fogok több jó piros lapot látni, Dornodonnak kevés fajta tápja van. Negyedik lap Jégcsapás – prémium leszedés, utána nem láttam több értelmes fekete lapot. El is engedtem magamban azt a színt. Ötödik lapként egy Földharccal újabb hátra arccal visszatettem magam a tempó deck irányába. Innentől kezdve barnára és zöldre tudtam leginkább fókuszálni, meg kivettem pár közepes erősségű piros lényt. Nem volt nagy kedvem egy 5. vagy 6. színbe is belekóstolni mondjuk egy Mentális csapás erejű lap miatt.

Második pakliban egy Végítélettel belekeveredtem a fehérbe, 4. lapként Kronobogarat kaptam, ami berántott a kékbe. Jött még Végítélet, Időrabló és érthetetlen módon kb. 8. lapként egy Tudatromblás is. Kék, fehér, barna így már biztos lett, s eléggé elkontrollosodtam. A második pakli végére 3 színem volt, pirosból egy Gyenge pusztulás, pár közepes lény, Zöldből meg két Gemina balzsam.

Harmadik bontásnál még mindig nem volt negyedik színem. 6-7. lapként érkezett egy Kontármunka – ami a Parittyáim miatt azért nem érződött akkora übertápnak. De nem tudtam elengedni, s úgy éreztem elköteleztem magam a piros mellett. Következő pakliban már jött is egy Vadak ura, hogy kénytelen legyek mégis visszakanyarodni a zöldhöz… nem lesz jó, ha 5 színű a deck.

Negyedik bontásnál kinyitottam az első értékelhető ritkám, egy foilos Molgant – amit szomorúan adtam tovább, hisz nyilván irreleváns már számomra. Hiába tűnt biztosnak a piros, mint 4. szín, nem feledkeztem meg ennél a körnél sem arról, hogy szorgosan gyűjtögessem az értékelhető zöld lapokat – hátha mégis az lesz a befutó. S milyen jól tettem! A piros végül nem bizonyult elég erősnek, a jobb lapjai ( Kontármunka, Tolmokov koktél ) a fontosabb meccseken nem nyújthattak akkora értéket.

A pakli végül nagy nehezen 40 laposra összeállt, nem annyira nagy kedvencem az ilyen fajta kontroll deck – de hát így alakult. A színválasztás miatti bizonytalankodás miatt, pár kihagyott jó lehetőség miatt ( Griffőnix ) meg a néhány elég gyenge lapom miatt én összességében elégedetlen voltam.

A pakli

A legtöbb ellenfél ellen ebben az összeállításban álltam csatába.

A piros szektor. Kontrollok ellen a Tolmokov, Kontármunka jó eséllyel halott lap, de akár a Robbantás is berohadhat. A másik három persze jó kártya. A zöld lapjaim univerálisabbak – persze nagy csodákat a Kaktusztüskétől se várhattam kontroll ellen. De legalább olcsó.

Versenybeszámoló

Magamba elégedetlenkedve vágtam neki a versenynek. Nem éreztem bombabiztosnak az összeállításomat, de bíztam benne, hogy ki bírok belőle facsarni egy dobogós helyet.

1. Forduló

Egy fiatal srác ellen játszottam, aki hordát szedett ki, áldozós lapokkal és lényekkel is próbálta gyorsítani a tempót. Szerencsére korrektül húztam ellene mindhárom mérkőzésben, így a korai támadásait gyorsan vissza tudtam fogni. S vagy kicsit túl sok áldozható lappal játszott, vagy pont csak azokat húzta, nem nagyon tudott fejlődni. Teljesen át tudtam venni az irányítást és pár lénnyel levertem. Ellene még alapból pirossal játszottam, de a horda ellen hasznosnak tűnt a zöld is, alkalmam nyílt azt is kipróbálni.

6:0

2. Fordulú – Takács Károly

A drafton Karcsi mellett ültem, így volt egy sejtésem arról, hogy mire számíthatok tőle – stílszerűen a kedvenc Pénz szentélyés építkezős pakliját sikerült kidraftolnia. Az első meccsben kezdett, 4. körre már 2 Csodák palotája és egy Pénz szenélye is felépült – szerencsére csont termelést nem húzott melléjük. Palotákkal kb. 5ször dobott mellé – bár nem hinném hogy olyan sok múlott volna azon, hogy az 1/3-as Lusta Gurbagom leesik. Gurbag mellé érkezett két Bazaltelementál és leveregették az épületeket. Innentől már nem lehetett visszafordítani. Második játékban Vidám manóval kezdtem, mindig tudott 1vp-t elvenni, s az is sokat javított még, hogy a 3. körben Erős gyengéztem egy lényét. Ebből már nem tudott fordítani. Harmadik meccsen is jól jöttek a lapok, s aránylag könnyen nyertem.

Ha jól emlékszem ellene még pirossal játszottam, a Gyenge pusztulás fontosnak tűnt az épületei ellen.

6:0

3. Forduló – Ócsai László

Ez a forduló már sokkal kiélezettebb és izgalmasabb volt. Itt már tényleg éreztem, hogy lehetne jobb is a pakli – de hát ezt főztem, ezt kell megennem. Az első meccset én kezdtem, merészen hoztam harmadik körben egy Lusta Gurbagot. Laci nem tudta mivel játszok, ezért – gondolom – a biztonság kedvéért gyorsan le akarta szedni egy Bolondok aranya-Energiakoncentráció kombóval, amit pont megoldott egy Istenek sóhaja. Utána türelem rózsát rakott, amiből úgy ítéltem, hogy baj is lehet előbb-utóbb. Mivel volt nálam még egy kalandozó, meg egy Hősök ideje, úgy döntöttem, hogy horda tempóba kapcsolok – lesz ami lesz. Hoztam a kalandozómat, köv körben Hősök ideje, az ő lényeit pedig szedegetni. Mire elkészült a rózsa, tele lett az őrposztom, leütöttem alacsony ÉP-re és a biztonság kedvéért levágtam még két lényt. Tömegirtás a színeiből csak Mentális robbanás lehetett – de csak 7vp-je volt, így ezt meg mertem kockáztatni. Első meccset így nyertem.

Második meccsen megint ismét sikerült hamar lenyomni Laci ÉP-jét elég alacsonyra, közben a saját ÉP-m és igencsak megcsappant. Egy Végítélettel és egy Mentális robbanással letakarította kétszer is az asztalom, 2ÉP-ben maradt. Közben levert 1-ig, s én tartottam magam egy Földharccal, egy Parittyával 0 csonttal. A lényeit épphogy megoldottam, majd húzok egy Csodabogarat – ami Földharc mellett jöhet 0 ÉP-sen is. Köv körben feláldozom, hogy tudjak parittyázni, húzok egy Kaktusztüskét… ami csak majdnem jó. Közben Lacinak jönnek a lényei és végül felülkerekedik rajtam. Nagyon szoros volt.

Második meccsen pontosan nem emlékszem mi történt – ő húzott pár nagyon gyenge lapot, én meg húztam megoldásokat és combos lényeket. Nyertem! Ez kemény volt! Ha kicsit jobban jönnek neki a lapok, szerintem simán kikaphattam volna tőle.

4:2

4. Forduló – Kovács Ákos

Irány az első asztal, ahol Ákos, egy sői profi, jó 25 év kihagyás után nézett le a frissen bontottra és most a draftra. Tőle egyáltalán nem meglepő módon hordát draftolt össze, jó leszedésekkel kombinálta a gonosz lényeket. Az első két meccs szoros volt, jó tempóban húztam a leszedéseket, s az ő leszedéseit Gamnia balzsamokkal úsztam meg. A második meccsen komoly bajba kerülhettem volna, ha a Lidércura nem dobatja el a Hullazabálóit, hanem ehelyett felhúzza őket – nem sok megoldásom lett volna rájuk. Harmadik meccsen sokkal jobban húztam, ott könnyebben legyőztem.

Jó párosítás volt nekem, a paklimat favoritnak gondolom a hordák ellen – sok leszedés, nagy ÉP-jű lények, lénymegmentések. Ezeken nehéz átmenni.

6:0

5. Forduló – Panyik Zoltán

Az elején nem hittem volna, hogy döntő asztalig jutok, de a jó sorsolás átsegített idáig. Zolinak láttam pár lapját, miközben a versenyen jártam-keltem – azokból úgy gondoltam, hogy hasonló paklija lehet, mint nekem. Csak a látottak alapján neki talán jobb a paklija ( legalábbis láttam nála igen erős lapokat ), biztos ő is ráment a lénymegmentésekre ( Istenek könnye ), nagy(obb) lényekre – ellene nem lesz nagy táp a lénysebzős szektor.

Első meccset Zoli kezdik, második körben egyből rám rak egy 2/4-es Csodabogarat. Egy Végítélet van nálam, szuper lesz 5-ért leszedni, miután ütött négyet – abba meg annyira nem reménykedtem, hogy bele rak még egy komolyabb lényt is. Jön a második köröm, húzok egy Erős gyengéjét… pazar… ez pont lekéste a meccset. Mivel Zoli körbe szokta játszani a Végítéletet ( akár úgy is, hogy a színeimet se ismeri – de simán láthatta ő is fordulók közt, mivel játszom ), nem számítottam arra, hogy el fog tudni kapni bármit is az Erős gyengéje. Zoli hosszú töprengés után lerak még egy Köpködő bruhatagot, amit elvisz az Erős gyengéje. Ennek örömére visszatartottam a Végítéletet – hátha belerak még valamit ( amire számíthattam, hisz a bruhatagot már belerakta, Erős gyengéjére már nyilván extrém kicsi esély volt ). Jött is egy Bölcs tanító, s én vígan Végítéltem őket. Ez eddig szép és jó, csak az ÉP-m kevés. Zoli tovább tolta 1-1 Fegyverkováccsal és Lusta Gurbaggal, melyekkel semmit nem tudtam kezdeni. Az ÉP-met levitte velük 3-ig, mire le bírtam vakarni az asztalát, s elő tudtam állni egy őrposzttal – egy Fegyverkováccsal. Átadom a kört, Zoli nagy gondolkodás után megnyomja a Káoszcsapást – a kezében lévő 3 lapból 2 lap 3-as költségű, egy pedig kettes, ráadásul pont egy Sors fintorát húzott, amitől nem könnyű megszabadulni. Itt nagy szerencsémre pont kihúztam a kis lapot, 1-re lementem. Zoli két Halvány reménysugárral tartotta magát a rohamozó kovács ellen, én meg 0 csont és 1 ÉP mellett húzom zsinórba a Parittyákat, Kaktusztüskét… szerencsére a sok halott lap mellé befért még 1-2 lény és Földharc is, Zoli se húzott megoldást és végül nyertem!

Második meccsen nekem sikerült Csodabogárral indítanom, rövidesen Zolinál is megérkezett a bogár, mellé egy kicsi Quwarggal. Bátran melléjük rakott egy Földharcot és passzolt. Végítélet ismét lecsapott, s ez nagyon visszavetette őt. Pár körrel később kiderült, hogy az egyik, frissen berakott lapomat, a Szekértábort rosszul ismertem, nem X+1-et gyógyít, csak X-et ( az ÉP-je az X+1-es ). Így teljesen értelmetlen volt berakni, ráadásul lénymegmentésnek is megpróbáltam használni… elég nagy volt az előnyöm, hogy egy ekkora hiba is beleférjen. Zoli teljesen védekezés kényszerben volt, Rubingólem, Vadak ura meg a haverjai ütögették, Zoli meg kevés VP-ből Halvány reménysugarazott többször is. Végül lerakott egy Rubingólemet, amire felcsillant a szemem, csak 2vp-je van, így egy Végítélettel elintéztem, lementem 7ÉP-re – s így ebben a körben megölhetem, nem tud reménysugarazni. A 2vp pont elég volt egy Sors fintorára, így pont életben maradt. Jön ő, kiszór a kezéből 3 ingyenes lapot, s ismét Káoszcsapásra készül. Ezúttal 2 lapból kellett kihúznom a jót, s elkerülnöm a Tharr harcos lovagját. Ismét jót húztam, így megnyertem a meccset.

Hatalmas küzdelem volt, nagyon meglepett, hogy sikerült megnyernem a fordulót és a versenyt is. Kártyajátékban mindig van szerencse, nagyon ritka, hogy ennyire látványosan, kézzel foghatóan mutatkozik meg. Ezúttal mindkét esetben nekem kedvezően jött ki a lépés. Ami rám is fért már, tavaly nagyon sok versenyt buktam el favorit helyzetben, volt ahol 95% fölötti eséllyel sikerült kikapnom, s lecsúszni az első helyről.

2. Helyezett – Kovács Ákos paklija

Ákos tényleg 25 év után ült vissza a kártyaasztalkohoz. Amúgy is szép teljesítmény, de ekkora kihagyás után, különösen szép.

3. Helyezett – Panyik Zoltán paklija

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.