Versenybeszámoló: Korok Bajnoka, Isteni szövetség – 2024. 05. 19.

Az egyik kedvenc formátumomban zajlott a legfrissebb Retro HKK verseny, ahol a Túlélők Földje megjelenésével előkerülő játékosok is nagy számban képviseltették magukat. Többeket az sem zavarta, hogy elsősorban TF-es lapjaik voltak, erre a formátumra is lehetett abból a készletből ütőképes paklit összerakni.

A pakli

Erre a versenyre is szerettem volna valami egyedi, innovatív paklit összerakni, számomra óriási tér van ebben az érában a felfedezésre, hisz a kiegészítő idején teljesen amatőr voltam még. Az én fejemben a korszak megrengethetetlen bajnoka a kontroll ( D-E-F-R ) volt, ami annyira erős volt emlékeim szerint, hogy kár is lenne bármi egyébbel próbálkozni. A múltkori ilyen versenyen is kiderült hogy ez korántsincs így. Azóta pedig több olyan, érdekes koncepcióra is bukkantam ami elég erősnek tűnt és tudomásom szerint nem nagyon játszottak velük – legalábbis nem a sikeres profik.

Legazívesebben Pozitív diszkriminációs kalandozó deckkel mentem volna, ami nagyon hasonló lett volna, mint amivel a Létsíkos versenyen értem el második helyet. Hiába érkeztek jó kalandozók az Isteni szövetséggel, ráadásul szakálasak, a meta nem annyira kedvezett ennek a paklinak. A Lidércúr sokkal erősebb a kalandozóknál és túl kevés lappal tudtam volna leszedni a Notermanthit. Hiába tudtam hogy gyenge, de vicces választás, meg akartam adni a lehetőséget:  véletlenszerűen választottam paklit, ennek 20% esélyt adtam.

A legerősebbnek érződő deck egy gyűjtőgen kontroll Notermanthi volt. Elsőre elég furcsának és életképtelennek hangzik, de arra jutottam hogy az se baj ha kevés a lényem, ebben az érában egy 4/4-es Notermanthi is már korrekt, 5/5 ként a legerősebb kontroll lényeknél is sokkal jobb – és ugye nagyobb is lehet. Ennek a paklinak adtam 50%-ot.

A harmadik opció egy klasszikus kontroll lett volna, annyi csavarral, hogy Elenios helyett Chara-dinnal, Manapusztítás helyett dobatásokkal ( Agyfacsarás és Trükkmester ). Ez 25% esélyt kapott.

A biztonság kedvéért 5%-ban beraktam egy klasszikus, tiszta kontrollt is – igazából ezzel a paklival nagyon kevészer játszottam, és még kevesebbszer indultam.

Lefutott a sorsolás: gyűjtőgen kontroll lett – legbelül ennek szurkoltam, mert ezt éreztem a legerősebbnek.

Felmerülhet a kérdés: miért így választok decket? Egyrészt magamnak könnyítem meg a választást, nem fogok deckbuilding közben ide-oda kalandozni és rájönni, hogy inkább egy másik paklival indulok. Ez az út van, ebből kell kihozni a maximumot. Másrészt ezzel megnehezítem a dolgát azon ellenfeleimnek akik megpróbálják kisakkozni mivel fogok indulni. Nyilván ez leginkább azok miatt fontos, akikkel együtt készülünk. Történetesen nagyon eredményes játékosokkal szoktam tesztelni, ez hasznos extra lehet.

Fontos tanulságként kiemelném, hogy nagyon-nagyon megéri verseny előtt pár alakalommal kipróbálni a paklikat, kikérni eredményes játékosok véleményét egy-egy lapról vagy pakliról. Különösen olyan formátumok előtt, melyekről nincs sok tapasztalatod. Két alkalommal is játszottam a mostani verseny előtt, a gyűjtőgen kontrollon nagyságrendekkel erősebb lett így, a bajusz deckkel megtanultam félni a hordákat és alaposan leértékelődött a szememben. Emellett meggyőződhettem arról hogy a lilás dobató kontroll életképes ötlet és hogy a klasszikus kontroll mennyire pusztítóan erős.

Tesztelés nélkül a mostani paklimba simán bennmaradhattak volna határeset lények, mint Troll, Grath Morphus, Vámpír lord, Átokféreg. Ezeket Notermanthi és Sötét halál miatt választottam be eredetileg, de kiderült hogy elég kevesebb lény is.

Ez volt a paklim:

A pakliépítésnél konzervatívabb megközelítést választottam: elsősorban a kontrollok ellen akartam jó lenni – elvileg az favorit a horda ellen, vagyis a veszélyes ellenfeleknek a kontrollokat képzeltem. Ez annyiból volt hiba hogy nagyon rosszul találtam el a metát, rengetegen választották a lényeket a kontrollok helyett.

Pár szót a lapválasztásokról:

  • Rothadó mocsarak: A gyűjtőgen legnagyobb hátránya hogy lesz egy csomó lap, amit nem annyira jó, vagy borzalmas felhúzni. Ebből a problémából kínál menekülőutat ez a lap. Hagyományos kontrollokat hosszútávon teljesen lefolytja és az se akkora gond ha ellő rá egy Gyenge pusztulást. Más gyűjtőgenek miatt elégnek éreztem kettőt, ebben a metában sideba is elég lett volna. Elég lett volna a Trükkmester is, ami sokkal erősebb lap – ráadásul lény.
  • Holtak hívó szava, Sötét halál, Halvaszületett, Kiegyenlítés: A meta legerősebb lényei ( Notermanthi, Trikornis herceg, Griffőnix ) szükség van leszedésekre ami jól viszi őket. Méghozzá minél többre. Abszolút nem bántam meg őket. Kiegyenlítés nagyon kevés pakliba jó – de itt nagyon erősnek volt, mert az összes fő fenyegetéssel tudtam játszani és gyűjtőt építettem. A főnix igazából emiatt került be.
  • Siol von Uman báró: Szükségét éreztem még egy stabil fenyegetésnek a kontrollok ellen. Ideális jelölt volt, mert elég nehéz megoldani és Sötét halált is el tudja lőni.
  • Halálkapu: Néha brutálisan nagy értéket lehet kinyerni belőle, egészen biztosan senki nem számít rá. Ezen a versenyen talán egyszer se játszottam ki.
  • Feltámasztás: Igazából emiatt a lap miatt választottam a fehéret, és erre épült eredetileg a koncepcióm. Notermanthi kb. teljesen véletlen keveredett bele, aztán benn maradt. Ha nem tesztelem a paklit, jó eséllyel más színt választok helyette – túl extrém ötletnek érződik a Főnixes kontrollt Notermanthival feljavítani. Mindenesetre a Feltámasztásból egy is elég volt.

Sideban igyekztem a hordák elleni erőviszonyokat a javamra billenteni: 7 nagyon erős leszedéssel, El Don Go, Lidérccel és szükség esetén Elmeféreggel vagy Halvaszületettel készültem ellenük. Kombók és kontrollok ellen dobatás, Igazság pillanata, Elmeféreg, Tiltott mágia és egy kis counterelés volt a további fegyver. Ezzel a side-al kifejezetten elégedett vagyok, nagyon-nagyon sokat számít a jól felépített, alaposan átgondolt és kiszámolt, rugalmas side. Side építés szerintem az a terület amiben a retro korszak alatt a legtöbbet fejlődtem és tökéletesen biztos vagyok benne hogy a sikeres versenyjáték egyik kulcsa a jó side építés, illetve a jól eltalált side-main balanszolás. Erről régebben írtam egy részletes cikket, olvasd el. Akkor is ha már olvastad egyszer.

Versenybeszámoló

Ezúttal rövidre fogom, a legtöbb meccs nagyon hasonló volt, kissé egybe is folynak utólag. s túl sok tanulságos pillanat nem is volt.

1. forduló: Ócsai László

Laci egy tárgyas Univerzum kifordító paklival érkezett. Első meccsen mindössze 3 Agybénításával lecounterelt, Szürkézett jött az Univerzum, Időgyorsító. Dobatam rengeteg lapot, Elmeféreg leszedte az Univerzumot, meg amúgy is ütöttem egy Lidércúrral. Köv körre ez elég is volt.

Side után ismét lecounterelt, két Vadászat mellé ki bírt rakni egy Uman szellemét, amire nem volt megoldásom, nagyon felgyűlt a manám és az Orzag bilincse gyorsabb volt, mint az én két motyogóm.

Harmadikban meg bírtam akadályozni hogy kialakítson valami komoly előnyt, letiltottam az Uman szellemét is – sokat nem számított mert az utolsó 5 lapja kb. használhatatlan volt a meccs végére.

2. forduló: Nagy Péter

Péter egy elég fura Notermanthival érkezett, rengetek különös lappal és hordalények nélkül. Első meccsen jól kijött, hogy gyenge vagyok ilyen paklik ellen, de óriási szerencsémre Péter ugye nem használt hordalényeket, nem tolta annyira az ipart, s így kb. 5. körben hozhattam egy főnixet és elég szép rendet tudtam vele tartani. Kevés lény miatt a Notermanthik se híztak nagyra. Valahogy megnyertem ezt.

Side után hiába erősítettem sokat, elég gyatra húzásom volt, s szépen le tudott gyalulni.

Harmadik játékban is volt sok adok kapok, de középjátékban elég jól meg tudtam vetni a lábam, és veszélyes lapjait mind meg tudtam oldani. Így lassan de biztosan győztem.

4:2

3. forduló: Nagy Gábor

Következő ellenfelem Szekértábor-Ongóliant diszkosz kombópaklival érkezett. Mindhárom játékban jó tempót fel tudtam építeni, volt egy csokor counterem, ő meg botrány rosszul húzhatott, mert egyszer se tudta megpróbálni a kombóját beindítani. Mindig hiányzott valami.

6:0

4. forduló: Panyik Zoltán

Zoli Notermanthi hordával érkezett, ami igen nagy baj volt számomra, mert alapból tuti favorit, és volt egy olyan érzésem, hogy side után se tudok könnyen fölé kerekedni. Szóval ebben a fordulóban esélytelenebbként ülhettem le. Zoli kezdte az elsőt, s gyorsan be is mutatkozott egy Óriás patkány, motyogó, csüldő Gitonga vonallal. Én mindössze annyit bírtam tenni, hogy negyedik körben hoztam egy herceget, majd ötödik körben feladtam. Side.

Itt nyilván lehetett egy nagyot cserélnem, Zoli a lapjaim ízlelgette, mert nem ismerte a paklimat. Feketés side után valamennyire elhitte hogy tényleg azon fog múlni a mérkőzés, hogy ki húz több Lidércurat, s valóban játszok is vele. Másodikat én kezdem, második kört lepasszolom, Zoli hoz egy Átokmurgattyút. Gyenge ereje a kezemben – nem szedem le vele. Ezzel növelem az esélyét hogy Gemina balzsamát húz és marad a murgattyú – de én is húzhatok countert ( 3 Manacsapda és 1 Agybénítás maradt benn ). Ráadásul láttam arra is esélyt, hogy megpróbálja majd leszedni a harmadik körre időzített Lidércuramat. Countert nem húztam, jött is az úr, majd passzoltam. Zoli üt négyet, ezt engedem – ki tudja hátha megpróbál egy Holtak hívó szavát, illetve a balzsamot is így eléggé beszívtam volna. Zoli jó hordaparancsnokhoz híven nem lépett a fékre, hanem a gázra taposott: hozott még két murgattyút. Ezzel kinyílt a kapu a Kiegyenlítés előtt: könnyű kézzel ellőhettem már a Gyenge erejét – ha nincs balzsam egy hatalmasat pusztítok. Nem volt, így mehetett is a kukába a sok murgattyú. Ezzel elnyertem a tempót, s végig tudtam tartani tovább lényekkel és leszedésekkel.

Harmadik meccsben Zoli kezdett és második és harmadik körös motyogó után nagy passzolgatásokba kezdett. A lényei az én motyim majd a negyedik körös El Don Go-m után nagyon keveset értek. Körökön át nem nagyon bírt semmit kirakni: Gitongáját gyenge erejéztem, és egy 2/2-es Notermanthit kellett kiszenvednie. Közben én egy Trikornis hercegre is összespóroltam a pénzt, s lapjaimmal készen álltam hogy a várhatóan rengeteg, berohadt varázslatával szembe nézzek. Földanya amulettezett, dobtam is két countert – nála még egy amulett, 2 Holtak hívó szava és 2 Kísérteties bajnok és talán még egy Energiakoncentráció is. Nagy nehezen lekínlódott egy El Don Go-t a lapjai és manája komoly részével. De ez ez is kevés volt ahhoz, hogy köv. körben nyerjek – igaz húznom kellett hozzá egy Energiakoncentrációt, de anélkül sem állt volna túl fényesen.

Nyilván örülök a győzelemnek, de azért egy kicsit szomorú is, hogy háromból két meccs sorsa eldőlt a botrány rossz húzásokon. Pedig biztosan lehettek volna más, legendákba illő nagy partik is. Ilyen a kártya.

4:2

5. forduló: Gulyás Gábor

Utolsó ellenfelem szintén Notermanthival indult, mint oly sokan mások, ráadásul egy elég hatékony, agresszív változattal, melybe befért több igen szokatlan lap is, melyeket nem lehetett félvállról venni.

Elsőbe Gábor kezdett, s egyből patkánnyal nyitott – Ködmangó nem esett, úgyhogy nem estem kétségbe. ( Nem is játszott vele ) Gondoltam én is megpróbálom, jött a patesz első körben és már dobta is a mangót. Mivel sikerült elég releváns lapokat húznom a prémium kezdésem mellé, hamar meg tudtam kaparintani a kezdeményezést. Volt persze némi izgulnivalóm, mert szépen húzott a gyűjtője, sorra érkeztek a vastag Notermanthik, meg túl sok Kísérteties bajnok sem ment ki. Jó tempóban érkeztek a counterek a bajnokra s egyéb fontos lapokra, leszedések is akadtak, s végül valahogy győzelemre vittem a partit.

Másodikban kezdtem én. Egy egész vállalható húzást sikerült megfűszereznem azzal, hogy kb. zsinórban húztam 3 motyogót és 2 Ködmangót. Részletezni is kár, hogy ez mennyire gyenge eresztés egy olyan szituban, ahol az ellenfél normálisan bírt húzni. Vége volt a dalnak.

Harmadik meccsünk volt talán a legizgalmasabb. Mérsékelten ütős kezdést bírtam összehzni, talán negyedik körre hoznom kellett egy Lidércet. Elsősorban a gyűjtőbe szeretem látni, de ezúttal igen nagy gengszter volt, eléggé elgyengítette a hordalényeit, motyogóit. Hosszú körökön át próbálta valahogy megoldani, de nagyon makacsnak bizonyult ez a lény. A nem túl mozgalmas pillanatokban előtt egy Szerepcserét, ami csúnyán elpakolt volna, ha a nagy semmittevésben nem gyűlik össze a pénz nálam is egy Manacsapdára. Később Elmeféreggel lezabáltam egy Szirének énekét, amivel előtte ő leszedett pár lényt is. A férget megoldotta, majd húzott egy Szörnybűvölést, amivel okozhatott volna egy kis problémát – ha nem tudom Kiegyenlítéssel leszedni a bűbájt. Itt nagy gondban is lehettem volna, mert érkezett egy méretes Notermanthi, amire nem volt más leszedésem – de hát gyorsan húztam egyet rá. ( Volt kb. 9 lapom rá, azért nem akkora óriás csoda ez ). Eddigre nekem végig azon kellett dolgoznom, hogy mindig legyen vagy egy counterem egy halálos Kísérteties bajnokra vagy hogy legyen elég lényem őrposztban ( többnyire motyogók jöttek vissza, ami elég drága dolog ám ), hogy ne ölhessen meg. Ő nagyon sok Lidércurat meg hasonlót húzott, vészesen fogyott a paklija. Nem volt világos, hogy játszik-e három bajnokkal, de nem engedtem sose a csábításnak, s szigorúan tartottam manát counterelni – még ha ez néha egy csomó sérüléssel is járt. S milyen jól tettem! Elkaptam az utolsó bajnokot, s már gondoltam semmi esélye nem lesz ( kiment három Notermanthi ) – erre hoz egy Orkhan thai-t, úgy hogy kb. 3 lapja maradt a pakliban. Nagyon hosszú ideig, végtelen óvatosan cselezgettem az Orkhan thait, kínosan vigyáztam arra, hogy a maradék, feltételezett egy vagy két Halál csókja ne okozhassan túl nagy gondot nekem. ( Valóban két csók volt nála ) Végül sikerült a motyogóimmal addig ügyeskednem, míg kimentek a halál csókják úgy, hogy ez ne adjon neki lehetőséget a győzelemre. Zárásként érkezett egy Notermanthi, ami előbb az Orkhan Thai-t, végül Gábort ütötte le.

4:2

Az utolsó győzelemmel megnyertem a versenyt.

Második helyezett, Panyik Zoltán paklija

Harmadik helyezett, Viszló tamás paklija

Negyedik helyezett, Nagy Péter paklija

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.