Versenybeszámoló: Beszűkült látókör 2. forduló – 2024. április 6.

A legutóbbi versenyre 25-en jöttünk össze, ami elég szép szám tekintve – még ha nem is olyan ütős mint a múlt heti 33 indulós megmérettetés. Ebben segíthet hogy szép idő volt és a formátum miatt nehezebb egy kicsit paklit építeni rá.

Tiltott lapok

Az alábbi lapok voltak tiltva:

A versenysorozat összes állomásának tiltólistája: https://docs.google.com/spreadsheets/d/16XoseD4soy5xvtiXOftzRRDESjm-aIF5YV6az5zB7hY/edit?usp=sharing

Pakli

Erre a versenyre egy elég speciális meta alakult ki: az összes értelmes counter, jó kontroll lények, asztaltakarítások és Fekete lyuk tiltva vannak. Nyitott az út mindenféle elborult kombóhoz, terülős paklihoz, lényes deckekhez – de akár még egy pusztító kontroll is elképzelhető.

Túl sok kedvem nem volt agyalni a formátumon, s amúgy is a legerősebb decknek a Notermanthi hordát éreztem, így gyorsan el is köteleztem magam mellette. Annak ellenére, hogy mostanában eléggé megutáltam, nagyon idegesítő tud lenni hogy az ember sorra tudja húzni a kijátszhatatlan áldozós lapokat vagy a Ködmangókat.

A pontos összeállításról érdemes pár szót ejteni, mert nem egy váratlan lappal is játszottam és a side stratégiám is szokatlan lett. A Notermanthi alapkurzust itt tudod elolvasni, a nem annyira triviális lapokról lesz csak szó.

  • Erős gyengéje: Én erősen lényes metára számítottam, sokan lesznek akik hozzám hasonlóan kreativitás helyett hordára teszik majd a voksuk. Egyéb deckekbe simán elképzelhető egy-két gyors lény amit jó elkapni ( Kronobogár, Védősárkány ). Emiatt barna alap – még úgy is hogy a Mágikus pulzáns kiszorult a sideba ( hisz inkább lényes metára számítok )
  • Sziklarepesz: A Sheran védősárkány elég csúnyán el tud verni, kell valami lap még ellene – ráadásul horda ellen sem rossz és végső esetben nyerni is lehet vele. ( lásd később )
  • Végképp eltörölni: Szintén védősárkány ellen, de Kronobogár, Molgan vagy bármi zavaró ellen kellhet. Lényes a meta ugyebár.
  • Holtak bosszúja: Ez már tényleg szokatlan lap, ami elég kétségesen illeszkedik a játéktervbe. De a meta miatt jó alapból egy. Várhatóan sok lesz a horda, mentor ahol lényleszedésként is jó, vagy simán előfordulhat, hogy miután lecsaptam kevés ép-re az ellenfelet kifogy a gőz és megforul az állás. Ilyenkor jó odacsapni egy végsőt. Elhúzódó kontroll meccsekben is jó, vagy a lénylassító, időhúzósabb kombó deckeket is meglephetem vele.
  • Kronobogár: Alapvetően nem meglepő kicsit sem, de azért emelném ki, mert az volt a tervem, hogy a bogarat kb. minden ellen kisedolom és lecserélem a kéket zöldre. De akkor miért nem zölddel játszom? Azért mert a zöld lapok a meta egy bizonyos szelete ellen brutál erősek ( Béke szigete lények és pár kombó deck ellen, Természet rendje meg kombó deckek ellen ), a bogár meg minden ellen jó, de várhatóan kevésbé jó mint a zöld lapok. Végső esetben persze barnát is ki lehet szedni.
  • Utolsó csók: A régi idők harcosai még emlékeznek rá, de ma már a kutya nem játszik vele. Tényleg elég szituációs lap. Úgy éreztem hogy kell valami extra lap, amivel fel lehet pörgetni a kivégzést, úgy tippeltem ebben a metában nagyokat fordulhat a kocka egy jó állásból. Eredetileg Idő kereke is benne volt – igaz, akkor még 2 Sziklarepesz is benn volt. Ezek kikoptak végül, a csók jobb a keréknél mert olcsóbb és a lényes meta miatt el tudtam képzelni hogy teli őrposzton kell majd átmennie egy jó Notermanthinak. És milyen igazam lett ebben.
  • Asztrális polip: Valamit akartam még használni kontroll / kombó ellen, ami nem teljesen halott a hordák ellen sem és lény. Nem volt nagy szám, Átokmurgattyú helyett tettem be – elsősorban azért mert úgy gondoltam hogy egy passzív sérülékeny hordalény nem lesz most az igazi. Így viszont túl drága lett a deckem. Utólag ezt nem használnám, helyette mehetne még 1-1 Átokféreg és Halálmadár, illetve elég lenne 2 denevér is.

Side

A kiegészítő pakli legfurfangosabb lapja a Teljes fordulat volt. Túl nagy dolgot nem tud, kicsit drága is, cserébe nagyon univerzális, nagyon kevés laphelyet foglalt. Minden terülős pakli ellen jó, kombókat megakasztja, Fegyverszüneteket és társait megoldja a kritikus körben. Jó épületek, tárgyak, bűbájok és néha lények ellen. Ezt gyakran használtam.

Hendiala láncaival a 42 leszedés + 3 Zomár szerű kontroll ellen készültem.

A többi lap kombók, lényes deckek és kicsit bűbájok ellen ment került be.

Versenybeszámoló

1. forduló: Mohács Arnold

Első ellenfelem egy friss retrós játékos, ha jól emlékszem csak mostanába keveredett vissza a HKK bűvkörébe. Egy élőholtas gyűjtőgen deckkel érkezett. Az első meccsre részleteiben nem emlékszem, az elején ő jobban el tudott indulni, hamar voltak mangók, Molganok a gyűjtőjében, de nagy fenyegetéseket nem tudott kirakni. Én Troll ladykkel meg Lidércurakkal tudtam úgy taktikázni hogy lefarigcsáljam az ÉP-jét, majd egy igen izmos Holtak bosszújával lelőttem.

A második meccsen azt hiszem aránylag könnyen ment a hordázás, talán még Erős erejét is húztam.

Harmadik meccset én kezdtem – de hiába, mert két lényemet is Erős gyengézte és a második körében Leah hatalmázott, amire kiment 3 mangó és egy Molgan. Ilyen húzás a filmekben sincs, gondoltam azért a rend kedvéért végigjátszom a partit. A jó startolás után nem tudott kellően erős asztalt felépíteni ( legalábbis nem időben ), én pedig tudtam pakolni a combosabb lényeket és a nagyra hízott Hullazabálójától is megszabadultam egy Szepukuval.

6:0

2. forduló: Holtzinger Dániel

Egyből a második körre kaptam egy veszélyes ellenfelet. Dani Bőség zavarás Gépezet paklival indult, nekem eltartott egy-két körig amíg ez leesett. Ha picit hamarabb rájövök talán máshogy játszom – de igazából olyan nagy opcióim talán nem voltak. Lényeg a lényeg: Ősök bilincsével nyitott, amivel kiválóan be tudta védeni Molgantól a Gépezetet, ami jött is talán a 3. körében egy Áldozati máglyával, Troll ladykkel karöltve. Szerencsére a szabálylapja segített hogy egy épkézláb hordás nyitást tudjak összerakni, s lefaragtam 10 ÉP-re, de onnantól kezdve bajba voltam: Gépezet szedegette le a lényeim, Quwargocskák meg Troll lady-k eltorlaszolták az őrposztot. Be is dobhattam volna, ha nem húzom be az Utolsó csókot, amit pont hasonló szituációk miatt tettem be. Volt is hozzá Notermanthim és valahol a 6.-7. kör környékén be is tudott röppenni egy 12-es Thargodan az arcába.

Sideom nem kifejezetten volt hasznos ellene – Teljes fordulatot, Pozitív síkot tettem be. Egész gyatrán húztam – leszámítva két Erős erejét, ami tudta lassítani a játékát, ami szuper dolog lett volna, ha bírok egyebeket is húzni. Két Troll lady-t tudtam lepakolni, melyek mangók nélkül brutál drágák. Építettem egy pozitív síkot, amivel a máglyáját kikapcsoltam – erre lerakott egy Haarkont. A kezem kb. használhatatlan volt, ő meg elkezdett egyre jobban fejlődgetni – úgy döntöttem teljesen Allin megyek. Két körre előre beterveztem a manaköltésem, ütök a csajokkal amíg bírok, s pont kijön manára hogy leütöm nullára úgy hogy két Teljes fordulattal tartom vissza a lényeit. Ha a fordulat után marad pl. repülő lénye akkor végem van. A terv jól haladt, az első fordulat nagyon elkapta, még rakott egy kövérkés Notermanthit is hogy igazán nagy legyen a baj. A második fordulat előtt viszont kitett még egy Notermanthit, így a fordulatot körbejátszotta és végem lett.

Harmadik meccs részleteire nem emlékszem pontosan – valahogy kínkeservesen leszenvedtem 1 ÉP-re, kb. megoldotta az asztalom, és felépítette egy teli őrposztot. Mivel a Morgan ajándékot kisideoltam, csak a Sziklarepeszemben bízhattam – amihez még volt bőven Lidércúr, Kiísérteties bajnok, patkány a deckemben. Szerencsére sokat nem kellett várnom a tutira, vissza Molganozta a Lidércuramat, amivel egyből ki is dobtam a repeszt. Ez közel volt!

4:2

3. forduló: Lipták Ádám

Ádám őshangyái ellen már kifogyott a lendület, s csúnyán elúsztam. Eleve favoritok a hangyák a Notermanthi ellen ( alapból biztosan ) – az se segített hogy ő jól húzott, jól is játszotta meg a lapjait, én meg borzalmasan húztam. Nem baj, ilyen a kártya. Első meccsen első 7 lapomban volt 3 Káoszmester és 2 áldozós lap. Ezzel nem lehetett a hangyabolyos pörgést megakasztani. Rövid szenvedés után feladtam.

Második meccsen ő kezdett: első kör kis hangya, köv kör. here, keres bolyt a kicsi épít egy ostromgépet. Hogy teljes legyen a buli még Erős gyengéje is akadt, én a Lidércuraimmal csak annyit tudtam elérni, hogy eldobáltam a Béke szigetéket, nehogy legyen bármi esélyem is.

Harmadikat feladta.

2:4

4. forduló: Ócsai László

Laci Kettős erőbedobásos bűbáj-kombó deckje ellen gondoltam majd megmutatom hogy mit is tud egy horda. A szabálylapja lassabb meccset ígért, és ha nem játszik milliónyi leszedéssel, akkor előbb-utóbb fel kell őröljem. Csak gyorsabbak lesznek a hordalények, mint a sok lapos kombó.

Az első meccsben belenéztem két Erős gyengéjébe – a másodikba teljesen fölöslegesen, igazán várhattam volna a Kronobogárral egy kört, annyira nem sürgős – cserébe kulcsfontosságú lehet. Ezt még megfejelte egy Szirének énekével – én meg csurig voltam pici lényekkel. Ezt a remek kezdetet tovább lassította Elzárással majd egy Tudati égetéssel. Így a 7-8. kör környékre bírtam már valami asztalt összehozni 2 Troll lady és egy Lidércúr személyében. Ezeket egy Mentális csapás és a Szirének éneke el is pusztította. Én ezek után lassú tempóban tudtam már csak hordázni, ő meg gyógyulgatott a Kasztroplanáris uralmakkal – végül lelőtt.

A sideból készültem hasonló deckek ellen – különösen a Természet rendje és az Antimágikus őrtorony ígérkezett erősnek. Mágikus pulzáns nem tettem be, a Tiszta játék teljesen megöli, s inkább neki legyen halott lap a deckjébe, ne nekem. Mondjuk nem sideolta be, vagyis jó lett volna.

Második meccsen korrektül tudtam kezdeni, Laci nem nagyon csinált semmit csak passzolgatott. Végül 6.-7. kör környékén egy Természet rendje mellé raktam egy Notermanthit, amivel nem tudott mit kezdeni.

Harmadik mérkőzésen végre össze bírtam húzni egy Ködmangót pálcával, így gyors tempóban indítottam meg a darálást. Le tudtam szedni a Zu’lit szolgáját Morgan ajándékkal mielőtt építkezik, így nagyban be tudtam lassítani. Később kiderült, hogy nem annyira volt mit lassítanom mert nem nagyon húzta a fontos lapjait, sem pedig leszedéseket, így gyorsan tudtam nyerni.

4:2

5. forduló: Bogdán Erik

Utolsó fordulóban a szintén újonc retrós Erik ellen harcoltam, aki az előzőversenyen egy második helyezéssel debütált. Ő Birodalom virágkorás lényes tárgyas épületes paklival indult. Teljesen favorit vagyok ellene. Kicsit lassú a koncepció, lehet benne elég szélsőségesen húzni, ráadásul sok halott lapja van ellenem.

Első meccsen bár túl acélosan nem húztam, egy Kronobagaram és pár hordalényem akadt, így nyomást is tudtam rá gyakorolni és még be is lassítottam. Neki a húzása borzalmas lehetett, Bérmágiázott 1 szk-ból és hasonló kényszerlépéseket kellett tennie. Győzelem.

A második meccsen teljes álomkezdéssel nyitott: első kör Őshangya, második körben Földanya gyülömlcsei. Innentől neki annyira nem pörögtek fel a dolgok, s én le tudtam csipegetnie az ÉP-jét.

Utolcsó meccsen szintén második-harmadik körbe hozott gyümölcsöket, én meg világbajnos húzással az első 7-8 lapomba összehúztam 3 Notermanthit és 2 Teljes fordulatot. Pár kisebb lényem érkezett még kísérőnek, de nagy vagdalkozást nem tudtak tartani, így potom 5 kör múlva már hozhatta is Erik a Kristálypragloncát. Ezzel átkerült hozzá a kezdeményezés, taposta a manámat, ütögetett a praglonc, én meg lassan összekaptam magam annyira, hogy sorozatba érkezhessenek 7/7-es Notermanthik. Az első még csak be tudott állni az őrposztba, a második után lepakolt egy 9/9-es megtestesülést, ami eleve kellemetlen lenne, de pont 12-be voltam, így a két lény agyon tud verni ha nincs őrposztom. És nem is lett őrposztom, mert Béke szigetével hazaküldte őket. S már örült volna a becsületgólnak, amikor egy Teljes fordulattal leptem meg – beforgattam a Megtestesülést és felkeltettem a szundikáló Notermanthikat.

6:0

Ezzel a négy győzelemmel a második helyet csíptem meg, éppenhogy megelőzve Aranyi Ákost. Ennek azért is örülök, mert így ki lesz tiltva a következő versenyről ez a deck, nagyon elment tőle a kedvem. Nagyon frusztráló hogy mennyire hulladék inkonzisztens kezeket lehet vele húzni – és sokkal gyakrabban mint amit egy vállrándítással elvisel az ember.

1. helyezett, Lipták Ádám paklija

Remek választásnak bizonyult a hangya deck.

 

3. helyezett: Aranyi Ákos paklija

Ákos a beküldés után tudta meg, hogy a Reménytelenség bajnoka tiltott. Lecserélte alapból 2 Maigner Lopotomsra, sidba meg bement egy-egy Zomar és Flyro.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.