TOP 10 Tharr lap

Tharr egy igen furcsa helyet foglal el a HKK palettáján. Hívhatjuk ezt a helyet az utolsónak – és nem csak azért mert ABC sorrendben az utolsó… hanem mert, …nos, nem olyan erős szín. Univerzális spoilerek helyett inkább érdekes, alternatív paklik visszafogottan erős lapjai sorakoznak benne. Ha épületekről és tárgyakról van szó, akkor a barna biztos előkerül, még akkor is ha a legjobb tárgyakat és épületeket más színből kell keresnünk.

Természetesen van létjogosultsága a barnának is – csak nem a legkitaposottabb ösvényeken kell elindulni pakliépítéskor. A top 10 lap ezúttal nem annyira az erős lapokról, inkább inspirációról és a felfedezésről szólnak.

1. Mágikus pulzáns

Ha nem játszol varázslatokkal ( vagy csak kevéssel ), akkor remek döntés varázslat drágításokkal játszani – ezzel a legtöbb ellenfelet rendkívüli mértékben megakasztva. A pulzáns egy igen költséges lap, viszont nem olyan túl könnyű megoldani, egy idő után obszcén módon bedrgáítja a varázsolgató ellenfelet. Ha véletlenül lenne is leszedése, akkor is igen költséges móka lesz számára – így a vp előny nálunk lesz.

Hogy ezt ki tudjuk használni, feltétlenül valami proaktív paklira lesz szükségünk, főleg mert egy idő után kidurran a pulzáns és ott vagyunk ahol elindultunk.

A lap legnagyobb hátránya, hogy meglehetősen egyedi a képessége, nem nagyon lehet rá megbízhatóan építeni rá a védelmet – hisz azért többnyire nem húzzuk fel. A többi varázslatdrágítás ( Aurafaló és Káoszmester ) már nem ennyire jó – illetve a Káoszmester csak bizonyos paklikban jó.

2. Erős gyengéje

Az erős gyengéjeKissé szomorú, de ez Tharr második legjobb lapja – pedig ez már bőven B kategóriás kártya. Ahhoz, hogy jó legyen, gyors, lényes paklik kellenek hogy domináljanak ( ez egyébként hagyományoson kívül egész gyakori ). De amint jónak számít ez a lap, egyből gyengül is, hiszen elég könnyű körbejátszani. Persze ezzel csak a lap maximálisan kinyerhető értéke csökken kicsit. Kb. a legjobb amire reálisan lehet számítani az, hogy elkap egy Lidércurat, de ha csak egy sima 3-4 vp-s lényt csíp el, aminek nincs kijátszáskori képessége, már az is elég jó.

És ez nem sokkal jobb, mint a negyedik körtől jövő várható érték – amikor legjobb esetben megold egy Vidám manót vagy Halálmadarat. Vagyis 0-ért egy 2-3vp-s lényt szed le. S ha azt orrontja, az ellenfél, hogy játszunk vele, akkor jól kontrollálhatja a potenciális veszteségét azzal, hogy olcsóbb lényeket fog kijátszani.

Bár nagyon hasonlít a Gyenge erejére, ez mégis sokkal gyengébb: a 4. körtől ugyanazt csinálják, de az Erős gyengéje sokszor az első három körben is csak ennyit csinál – leszed egy Gitongát ( vagy más szavakkal: megold egy 3-4vp-s lényt). Mivel nagyon kevés lénynek van kijátszáskori képessége, ezért nem olyan fontos counterelni őket, egy leszedés ugyanolyan jó ellenük – de vannak jobb és univerzálisabb leszedések mint a 0-ért 1-et sebző lapok.

A lap léte – főleg lény vs lény küzdelemben – érdekes taktikai elemet vihet be a játékba. A játékosoknak fel kell mérnie, hogy mennyire kell megkockázatnia a játék elején, hogy belesétál egy Erős gyengéjébe. Ami különösen nehéz döntés, ha manapusztításokkal is játszik az ellenfél.

Érdemes megemlíteni, hogy ez a lap modern versenyeken közkedvelt kártya.

3. A butaság terjedése

A butaság terjedéseMeglehetősen univerzális sidelap, amely a legtöbb kombópakli ellen hatékony megoldás lehet. Általában a kombóknak van egy-két kulcslapja, amelyekre épít, és ha a megfelelő pillanatban kivesszük az ellenfél kezéből, akkor igencsak elronthatjuk az esélyeit.

Érdemes észben tartani, hogy azonnali, emiatt nem muszáj egyből kijátszanunk, amint felhúztunk. Sokkal hatékonyabb, ha kivárjuk a megfelelő pillanatot – amikor már az ellenfél kellőképpen belefektetett a kombójába és további veszteséget okozhatunk, ha a félbehagyott kombójának asztalra kényszerített elemeit is felszámoljuk.

Viszont ha túl sokáig tartjuk vissza, akkor fennáll a lehetősége, hogy elszáll a lehetőség és már nem tudunk vele elég nagy zavart okozni. Az is kellemetlen, ha a kulcslapokból már több példányt is felhúzott.

A magam részéről egy kicsit drágának érzem a 3vp-t, de az univerzalitása kárpótol ezért.

4. Kovácscéh

KovácscéhA tárgypaklik és tárgyak Ördögi mentora. Hasonlóan költséges és nagy hatású kártya – ha bejön akkor már szinte pezsgőt is bonthatunk. Ha esetleg lecounterelik – talán az sem akkora katasztrófa. Mindenképpen érdekes és meglehetősen speciális paklit kell építeni rá, hogy kellőképpen ki tudjuk használni.

Jelen pillanatban nincsen igazán kitaposott ösvény, amin el lehet indulni ennél a lapnál; teljesen felderítetlennek érzem ezt a koncepciót. Kell néhány bátor játékos aki kikísérletezi, hogy mit is kell vele kezdeni. Annyi biztos, hogy nagy potenciál van benne.

( A rend kedvvért említsük meg az Enciklopedia fantasia-ra épülő Kovácscéhes kombópaklit, amivel anno szép sikereket értek el, de szerintem túl hamar nem fog előkerülni )

5. Bérmágia

BérmágiaHatoljunk tovább Tharr izgalmas, erősnek tűnő, de valójában alig játszott lapjainak útvesztőjében. Ha valamiért végtelen vagy nagyon sok csont áll rendelkezésre, akkor 2vp-ért húz 4 lapot. Persze nem fog a semmiből egy rakás csontunk lenni, általában eléggé meg kell dolgozni értük. Alsó hangon is 1vp-nyi értéket rendelhetünk 1 szk-hoz – így már inkább 6vp-ért húzunk 4 lapot. És ez jóval vaskosabb költség. Persze nem lehet csakúgy átváltani őket ( legfeljebb Varázslótoronnyal ), ezért ez kissé légből kapott, de azért jelzi, hogy csalóka a “2vp-ért húzunk 4-et” érzés.

A legnagyobb kérdés ennél a lapnál is, hogy milyen lapokkal fog jól működni, milyen pakliba fogjuk tudni berakni és tudjuk hatékonyan használni.

Ennek a lapnak még bőven bizonyítania kell.

6. Fegyverkovács

FegyverkovácsA barna szín egyik sztár lapja – már amennyiben nem épp hagyományos környezetről van szó, mert ott már eléggé kívül esik a jó lapok csoportjától. De bármilyen korlátozottabb formátumon már jó szívvel gondol rá az ember és szívesen bepattintja a pakliba.

Az elsőre is látszik, hogy leginkább lényes környezetben nyerő lap; a tőröket szupererül lehet kisebb-nagyobb lények eltakarítására használni és a szükséges csont utánpótlást is így biztosítva lesz. Lehet persze trogit vagy Vikócmajmot áldozni, csak kérdés, hogy megéri-e ezt ütés helyett csinálni.

Ha nem tudunk az ellenféltől csontot szerezni, akkor szerintem már erősen kétséges a lap ereje, külön a kedvéért nem érdemes szk termelést használni. Esetleg egy kalandozópakliba férhet be az Üzletember és azt más módon is tudjuk majd hasznosítani.

7. A sors fintora

A sors fintoraElsőre ránézésre igen univerzális lap, amit szinte bármikor ki lehet játszani és nagyon meg lehet vele szívatni az ellenfelet. Gyakorlatban viszont sokkal ritkábban adódik lehetőség arra, hogy használjuk és gyakran akkor sem lesz túl ütős. Nagyon ritka, hogy egy Okulüpaj robbanó gömbjét csípünk el vele, vagy valami hasonlóan nagy, látványos veszteséget okozunk.

Legtöbbször az ellenfelet kis hátrány fogja érni és nem fog túl sok erőforrást elveszteni. De az, hogy a lap használatát egy körrel késleltetjük akár hatalmas előnyhöz is juttathat minket. Pl. elég jó lehet egy Szirének énekét kikapcsolni és vígan ütni az 1 ép-s lényeinkkel.

Viszont igen gyakori, hogy csak ül a kezünkben a lap és csak marginális lehetőségek adódnak a kijátszására. Ha az ellenfél paklija alapján úgy ítéljük, hogy nem valószínű hogy lesz majd egy nagy lehetőség a Sors fintora számára, akkor bátran pörgessük el egy lapért. Valószínűleg nagyobbat nyerünk vele, mint ha örökké a nagy pillanatra várnánk.

8. Védőmágia

VédőmágiaEz már erősen másodvonalas kártya, ami igen szomorú Tharr szín ereje szempontjából. Akárhogy is, ez egy meglehetősen olcsó, de nagyon speciális counter. Természetesen csak lényes pakliba lesz jó, és ott is csak akkor, ha az ellenfelet érdeklik a lényeink és szeretné őket varázslatokkal leszedni.

Nem elképzelhetetlen eset, de nem lehet minden meccsben erre számítani.

Szerintem egy kicsit túl korlátozott a használhatósága és ahhoz képest egy kicsit drágácska. Egyes játékkörnyezetekben vagy meccsekben persze jól tudja tenni a dolgát.

9. Elözönlés

ElözönlésLefogadom, hogy ez az a lap, ami HKK játékosok százait tartja ébren, álmatlanul forgólodnak hajnalig hogy kisüssék a tuti kombót, amire ez a lap kínál lehetőséget. Megértem, hisz elméletileg lények ezreit is kikeresheti.

Nem túl meglepoő módon ez a lap is a 2000-es évek után futott be nagy(obb) karriert, hisz a retro környezetben nagyítóval kell keresni az olcsó lényeket, az Elözönléssel pedig leginkább 0 és 1vp lényeket éri meg előkeresni. Bőség zavara mellett például a második körben már akár egyből négyet is tud keresni, s azért az nem csekélység.

Talán a legnagyobb potenciált a Dornodon szentély – Óriásféreg paklinál tudja felmutatni, hiszen a kombó több elemét is elő tudja venni. Az persze más kérdés, hogy maga a pakli mennyire jó.

10. Ongóliant diszkoszvetés

Ongóliant diszkoszvetésEgy igen erős kártya, óriásit tud sebezni, nagyon kevés VP-ért. Mindössze egy probléma van: az építmények túlnyomó többsége rettenetesen, borzalmasan, förtelmesen gyenge. Ez talán nem akkora probléma, hiszen bőven elég, ha a jó épületek mellé rakjuk be – de van egy kis gond: a jó paklikban nincsen épület. Vagy ha mégis van, akkor az fontos szerepet tölt be ( pl. Gépezet, Dornodon szentélye, Őshangya boly ), nem szívesen hajigálja el az ember csak úgy. Lehet persze kivégzésként használni és akkor akár egyet berakhatunk a diszkoszvetésből. Kérdés persze, hogy nem okoz-e több kárt, amikor úgy húzzuk fel, hogy nem is tudjuk kijátszani, s hosszú körökig csak magunkat akadályoztuk vele…

Meg lehet próbálni Várfal segítségével valami kombó paklit összerakni, ahol diszkoszvetéssel ölünk – de én ezt nem érzem az igazinak.

Összességében én nem látom jelen pillanatban, hogy bármire is jó lenne, de nagyon nagy potenciát érzek benne, amit még felfedezésre vár. Brutálisan nagyot tud lőni, nagyon olcsón. E mellett azért nem szabad elmenni.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.