Top10 Leah lap

Mindenki legkedvencebb színe, a fekete. Holtak és élőholtak istene hangulatos lényekkel és varázslatokkal teletömve. És hogy nagy legyen az öröm, a lapjai is elég jók így nem volt könnyű kiválasztani azt a tíz lapot, ami leginkább emeli a halál istenének dicsőségét.

1. Ködmangó

Talán meglepő lehet a legjobb fekete lapként látni, hiszen önmagában egy nagy kerek semmit csinál. Persze le lehet rakni, nézegetni és azon tűnődni, hogy vajon miért nem játszunk olyan lapokkal, amik csinálnak is valamit. De fel is lehet áldozni. És feketéből elég sok áldozós lap van, úgyhogy a szomszéd istenekhez se kell átugrani egy kis kombóért kuncsorogni. És ugye mi mást lenne jó áldozni, mint egy ingyenes lapot, ami utána még csinál is valamit – ráadásul nem is csekélységet! Körönként egy ingyen mana nagyon nagy dolog, főleg mert a meccsek könnyen elhúzódnak akár 10-20 körre is. Ez akár nettó 20 manát is jelenthet – teljesen ingyen.

Hogy fokozzuk a fokozhatatlant, a Ködmangót pakliból is ki lehet dobni – és micsoda véletlen, ebben is élen jár Leah. Szóval minden adott, hogy maxon ki lehessen aknázni a Ködmangót. Jól működik hordába, Mentor vagy egyéb kombó paklikba – sőt, még van olyan kontroll verzió is amiben hatékony jószág.

2. Óriás patkány ( és barátai )

Minden bizonnyal szórakoztató lenne elolvasni ( és leírni ) mindhárom értelmes pakliégető lapnál, hogy milyen jók, mert kidobják a Ködmangót. Ezek közül én a legjobbnak az Óriás patkányt tartom, mert ennek a legsokrétűbb a felhasználhatósága – még ha pont a pakliégetésben a leggyengébb. Mivel olcsó, ezért áldozható lapnak is hamar meg tud jelenni – hiába végtelenül drágább, mint egy Ködmangó, mégiscsak egy vp-be kerül. Hordalénynek mondjuk túl sok vizet nem zavar, de talán le tud csipegetni pár ép-t az ellenfélről, mire megunja. Ha épp olyan a helyzet ( és gyakran olyan ), akkor besegíthet a manatermelésben is azzal, hogy hátul marad – mondjuk egy Molgannal. ( Hogy mikor érdemes támadni és mikor manát termelni… ez megérdemelne egy külön könyvet 🙂 ). És hogy legyen még valami a repertoárban: szinte bármilyen lényt képes leszedni az őrposztból. Előbb vagy utóbb. De a népszerű Arkangyalt és Hőst pl. aránylag hamar megoldja.

Ehhez a repertoárhoz képest a Lidércúr bakfitty – hiába vaskos gyerek a maga 4vp-s költségéhez képest és úgy dobatja a paklit mint még soha senki. Persze mindkettőt használni fogjuk ugyanabba a pakliba. Még említésre méltó paklidobatás a Leah hatalma, aminek kicsit szűkebb, speciálisabb a használhatósága. Inkább kombósabb, kontrollosabb pakliba működik jól. Viszont akár az ellenfél pakliját is lehet vele dobatni – ami egy Morgan kristálya mellett már nem is csekélység.

3. Molgan

Szinte magam se hiszem el, hogy ez a gonosz kis kobold egészen a harmadik helyig csúszott a toplistán. Fél éve még simán első helyre raktam volna. De el kell ismerni, hogy jelentősen megkopott az ereje, mióta megjelent az Aranyforrás. Rengeteg lapnak van ellene védelme – és ez jócskán meggyengíti. Szinte minden pakliban akad néhány kártya, ami ellen hatékony, úgyhogy nem kell kihajigálni. Ideális esetben amúgy is ingyen került a gyűjtőbe és igazán türelmes fiú: csak ül és vár a temető mélyén, hogy mikor jöhet el az ideje. És mindig eljön az ideje. Főleg ha az ellenfél elfeledkezik róla.

Használatával óriás VP és tempó előnyt lehet szerezni, a magfelelő pillanatban akár meccsfordító is lehet. Hatékony társa lehet akár a kézből dobatásoknak, akár a manapusztításoknak is. Így elméletileg akár valami kontroll féleségbe is elképzelhető.

4. Ördögi mentor

A sok pakliégetés és gyűjtőből működő lap egy fabatkát sem ér, ha nem lehet valami igazán ütős paklit köréjük kanyarítani. A mentor deck ez a bizonyos koncepció, ami egyébként éveken át állandó vendége volt a versenyasztaloknak és a dobogóra is elnavigálták. Néha-néha még az Aranyforrás után is eljutott a top 4 helyig – ami nagy szó a Gonosz árulása és Fekete lyuk után. Ami igazán érdekes, hogy ez is meglehetősen örökzöld lap. Olykor-olykor előbukkan az aktuális, modern metában is. 2002-2003 körül is lehetett vele menni, de – állítólag – idén is indult vele valaki egy káoszformátumú versenyen. De ezt csak hallomásból ismerem.

Pedig elsőre nagyon körülményesnek érződik a lap – kell hozzá 3 áldozható lap, egy jól feltáplált gyűjtő és legalább 1-2 counter vagy Destabilizátor hogy a Mentor valóban létre is jöjjön. Arra nyilván nem lehet számítani hogy ezt mindig összehúzzuk ( még Bőség zavara mellett sem ), de azért össze szokott jönni. Néha az első pár körben. Mivel a játék általában elég lassú, idő lesz arra, hogy összejöjjenek a szükséges elemek.

A Mentorról igazából egy külön cikket lenne érdemes írni – itt elég annyi, hogy az egyik legerősebb kombó pakli alapja.

5. Jégcsapás

Egy kissé aluljátszott, de nagyon erős lényirtás. Kettő vp-ért azonnaliként majdnem bármit leszed – ez bőven megéri az a néhány ép áldozást.

Szerintem legjobban gyorsabb, tempó pakliba működhet, ahol nagyot tudunk profitálni az általa megszerzett lépéselőnyből és ha mi diktáljuk az iramot, akkor az ép áldozás sem lesz olyan nagy probléma ( hisz ilyenkor az ellenfél elvileg védekezésre van kényszerítve ).

Különféle kontrollokba is jó lehet – bár ott már inkább korlátozottabb versenyen lesz elővéve, hagyományoson Járvány és Mandulanektár jobb választás lesz.

6. Halálmadár

Akárhogy osztok, szorzok – ez a játék talán legjobb hordalénye. Ez csak megérdemel egy toplistás helyet, nemigaz?

Olcsó, gyors és aránylag nagyot sebez. Persze van egy kis hátránya – de kit érdekel? Ez legfeljebb akkor zavaró, ha lényt kell vele leütni – akkor határozottan rosszabb, mint egy Átokféreg.

Mostanában még azon is elgondolkoztam, hogy akár nem horda pakliba is érdemes lehet futtatni, akár valami direktsebzősebb kontrollba is felmerülhet. De azért hagyományoson kicsit extrém ötletnek tűnik.

7. Morgan pálcája

A hordás időszakok sztárja, rengeteg vitathatatlan előnnyel és némi hátránnyal. A legkomolyabb érv mellette, hogy ad egy értelmes felhasználási lehetőséget a Ködmangónak ( és Molgannak ), hogy ne legyen teljesen értelmetlen ha felhúzzuk. Első körös Ködmangó-Pálca vitathatatlanul fel tudja pörgetni az eseményeket.

Ezek után szinte csak hab a tortán, hogy az ellenfél lényleszedéseinek egy része – hagyományoson elég kis része – kb. értelmetlen lesz és lény a lény elleni csatában is óriási segítséget nyújt. Manapság ezek a körülmények hagyományos formátumon már elég ritkák és hiába pörgeti fel az ember a paklit egy jól irányzott Mandulanektár az egész hordázós ábrándot dugába dönti.

8. Morgan átkozott ajándéka

Elméletileg ezzel az egy lappal önmagában kivégezhetjük az ellenfelet. Túl gyakran mondjuk nem fog megtörténni, de a fölösleges manánkat nyugodtan költhetjük erre. Háromért egy seb persze brutálisan drága, de lassú, elhúzódó meccseken jól fog jönni, főleg Manaforrás és egy rakás Ködmangó mellett.

Lények ellen sokkal ideálisabb, egy nagy rakás erős 1ép-s lénnyel játszanak ( pl. Vidám manó, Torz Talbot ), amit igen jó leszedni. Gyakorlatban ritkán fog nagy irtást végezni, hiszen nyilván nem fogja senki sem pakolni a lényeket, hogy mi meg lecsipegessük őket.

Van még egy előnyös oldala, amiről szót kell ejteni: nem lehet drágítani. Ez nagyon hasznos Káoszmester ellen, de varázslatdrágítások mellett is nagyon jó. Mivel olcsóbbítani sem lehet, ezért végtelen kombókat körülményesen lehet rá összerakni – de nem lehetetlen.

9. Zombi mester

Egy igen egyedi és érdekes kombó pakli alapja. Egészen egyedülálló módon tudja pörgetni a paklit – ehhez sajnos mérsékelten tápos élőholtakkal kell játszani és áldozós lapokkal és még egy csomó mindennel, hogy ez össze is jöjjön. Körülményes, nehézkes paklinak érződik – viszont működik.

Helyes játékkal egy ilyen pakli egy picit jobb és gyorsabb tud lenni a legtöbb ellenfelénél. De elég nagy kihívás tényleg jól összerakni és jól navigálni.

10. Dimenziók háborúja

Speciális dobatás, ami bizonyos esetekben alig 1-2 lapot fog dobatni. Ez elég soknak hangzik ahhoz képest, hogy milyen drága. Kombó paklik ellen viszont nagyon kemény tud lenni, nagyon meg tudja roppantani az ellenfél haditervét, ha a kulcslapjaitól szabadítjuk meg.

Alapból hagyományosan nem használnám, de a kiegészítő pakliba érdemes berakni. És ami nem annyira intuitív: remekül működik Kettős erőbedobással.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.