TOP 10 Sheran lap

Sheran egy igen érdekes helyzetben lévő szín. Alapvetően a gyengébbek közé tartozna és kevés pakliba lenne keresnivalója, ha nem lenne egy-két olyan lapja, ami messze kiemelkedik még a legerősebb lapok közül is. Ezt a néhány kártyát leszámítva inkább alternatívabb paklik lapjai és hangulatos de – nem túl erős – koncepciók jellemzik. Így nem is volt könnyű összeállítani a top 10 lapot.

1. Mandulanektár

Nagyon kevés olyan lap van a retro környezetben, amit szerintem egészen nyugodtan lehetne tiltani – ezen lapok egyike a Mandulanektár. Egészen messzire elhúz a többi lap erejétől. Mondhatnánk, hogy ez csak egy lényirtás, de korántsem csak az, hiszen akár négy különféle funkcióját is élvezhetjük – mindezt úgy, hogy pofátlanul olcsó.

A legtöbb esetben valóban egy lényleszedés, a kis / közepes lényeket nagyon gazdaságosan oldja meg, de még a nagyobbakkal is el tud bánni – vagy lassan, vagy nagy áldozatok árán. Akár egy, akár több lény ellen is bevethető, mindig az adott szituációhoz tudjuk igazítani. Ez így 3vp-ért már bőven kiemelné a leszedések közül.

De itt nem áll meg a lap: a dobások után gyógyít is. Látszólag csak kis extra az a pár ép gyógyulás, de valójában óriási dolog: nagyon kevés gyógyulás van a játékban, főleg olyan ami értelmes is. A lényleszedés gyógyítással egybegyúrva különösen kellemetlen az agresszívabb lénypaklik számára, hiszen az addig bevitt ütéseket  is simán megoldja valamennyire. Extrém esetben akár egy rakás lapot is eldobhatunk pusztán a gyógyulás kedvéért – hiába kerül sok lapba, nem sok minden tud akár 20-at is gyógyítani.

Ha már a lapdobásnál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy itt valamiért nem a semmibe, hanem a gyűjtőbe kell lapot dobni neki. Akár csak pár Ködmangót, Lidércet vagy Molgant dobunk el neki, máris gigantikus előnyhöz jutottunk – egy amúgy is túl jó lap segítségével. Bizonyos paklikban akár a fő kombókat is elősegítheti a kézből dobás: Ördögi mentor, Új élet sarjad, Kovácscéh, Moák fénykora vagy csak egy Feltámasztás is óriásit tud profitálni ebből. Mármint a lap elméleti hátrányából.

Végül, de nem utolsó sorban, még a kézméret beállítására is jó lehet – ez a Mester büntetése mellé vagy ellen is szuper lehet, vagy akár egy Káoszcsapással is össze lehet kombózni.

2. Járvány

Egy érthetetlenül olcsó leszedés az első kiadásból. Nem teljesen világos, hogy anno hogyan is gondolták ezt a lapot. 95-ben még az a reménybeli játékélmény ment, hogy lejönnek a jó drága kalandozók, amiket aztán felszerelnek mindenféle tárggyal, bűbájjal és azokkal nyernek majd a játékosok… aztán meg kap egy Járványt és akkor oda lett 15 manányi befektetés 3vp-ért. Biztos úgy képzelték, hogy mindkét oldalon ott sorakoznak a nagy lények – és ha mindkét játékosnál akadnak, akkor valóban nem annyira megérős.

Nyilván utólag már nehéz kitalálni, hogyan is jöhetett ki akkor egy ennyire olcsó leszedés… és még a retro időszak végén is egy igen olcsó leszedés. Nem kétséges, hogy 3vp-ért jó üzlet kb. bármelyik lényt leirtani. Mivel a betegsére és bűbájra immúnis lények elég ritkák, nem kell attól félni, hogy hasztalan rohad majd nálunk. És ha mi játszunk Torz Talbottal vagy Trikornis herceggel, akkor az sem okoz problémát, hogy nekünk is van lenn lényünk éppen.

3. A béke szigete

Egy picikét rejtőzködő kártyának érzem, szerintem még nem annyira fedezték fel a játékosok a benne rejlő potenciált. Igaz, nehéz jól eltalálni, hogy milyen pakliba működik jól, mert kevés kézzel fogható dolgot csinál: az időt húzza, az ellenfelet lassítja, vagy belezavar a kombójába. Mindenesetre gyakran azt az érzést adja, hogy nem történt semmi és ez még igaz is lehet – előfordulhat, hogy valójában pont rosszkor játszuk ki és elment egy lap meg két mana a semmire.

A legfeltűnőbb és legerősebb felhasználási módja a lényegében egyszínű paklik ellen van – pl. egy Varkaudar vagy Quwarg pakli. Ilyenkor gyakorlatilag két körre kikapcsolja az ellenfelet. Ezt általában nem köszönik meg, ha esetleg zsinórba 2-3 Béke szigetét is rárakunk, akkor meg elgondolkodik majd azon, hogy miért is kellett vérrel-verítékkel összeszedegetni az őshangyákat amikor egy ilyen laptól teljesen kikap.

Természetesen sokkal kevesebb a ( kvázi ) egyszínű témapakli, mint a bármilyen más deck, ezért érdekesebb kérdés, hogy mások ellen hogy vetjük majd be. Sokat nem kell ezen gondolkoznu, ha valamilyen kombópaklit kell megakasztanunk: a kombója közben egyszercsak kijátszuk és ezzel teljesen megállásra kényszerítettük. Pl. Zombi mester, Morgan ajándéka vagy Gépezet kombók ellen elég triviális melyik színre kell kijátszani. A nehézség a jó pillanat kiválasztásában rejlik: nem célszerű túl korán kijátszani, akkor kell bevetni, amikor már elég sokat fektetett az adott körbe és a kombójába ( hogy komoly veszteség érje, ha megakasztjuk ) – különben keveset nyerünk vele. De túl soká sem szabad halasztani, mert túl nagy előnyt szedett már össze, hogy igazán fájó legyen a Béke szigete.

A harmadik halmaz – és a legtöbb pakli ide tartozik – ahol nincs sem domináns szín, sem kifejezetten nagy kombó. Ezek ellen még kevésbé létezik univerzális recept a Béke szigete felhasználására. Nagyon nagy játék-, pakli- és lapismeret kell hozzá, hogy jó pillanatban, jó színt választva tudjuk kijátszani, néha egyáltalán nem intuitív, hogy milyen szín letiltásával lehet nagyot profitálni. Persze előfordulhat bármikor, hogy egy-két fenyegető lényt be kell altatni, de nem mindig lesz így. Viszont nem érdemes minden apróságra lövöldözni a szigetet, hisz a lapunk és a manánk is csak fölöslegesen fogy vele, és lehet hogy semmit sem érünk el. És lehet, hogy nem is lesz minden pakli ellen megfelelő pillanat;  ezért könnyen lehet, hogy a legjobban akkor jársz, ha csak side-ba rakod be.

4. Sheran védősárkánya

Ha a Mandulanektár és a Járvány esetleg kevés lenne, akkor még itt van a védősárkány is egy erős zöld lényleszedésnek. Ez szerintem kevésbé ütős, mint az említett kettő: a kijátszási feltétele még hagyján, de a tartalékot nem eszi meg és nem is feltétlen olyan gyors. Cserébe sokkal tovább maradhat és az se gond, ha amúgy lényekkel játszunk.

Tapasztalatom alapján leginkább agresszívabb, lényeses paklik ellen hatékony, de egy kontrollt is meg tud viccelni; Arkangyalt, Hőst nagyszerűen el tud takarítani.

5. Őshangya here

Lefogadom, hogy minimum csodálkozva húzod fel a szemöldököd: ez lenne az egyik legerősebb zöld lap?

Igen, ez lenne az.

Nyilván sokkal nehezebb tetten érni a lap erejét, mint egy Mandaluanektárnak, és egészen más módon mutatkozik meg. A játékereje nem olyan eget rengető, de nagyon egyedi dolgot tud, amire nincs alternatíva – és ez emeli ilyen előkelő helyre.

Ez az egyetlen lap, ami nagyon könnyen, gyorsan, stabilan és olcsón tud egy lapból két építőt és / vagy áldozható lapot adni. Természetesen nem csak ősnagya pakliba jó, de sima Őshangyát kell mellé használni – ami jó lesz építeni, áldozni, manát termelni. És az se baj, hogy kisebb eséllyel fogunk hangyát húzni.

Ha pedig véletlenül lenne egy csomó manánk, akkor újabb heréket keresve egész sok lényt tudunk kipakolni egyetlen egy lapból.

6. Földanya amulettje

A counter nélküli kombópaklik, vagy egyéb, counter-mentes paklik egyik sztárja lehetne – de mégsem az. Ennek a legfőbb oka az, hogy – szemben a Destabilizátorral – ebből csak hármat lehet használni, vagyis sokkal ritkábban fogjuk behúzni. Ez meglehetősen nagy probléma, mert counterből ( és Tudatrombolásokból ) sok van, amulettből meg kevés.

És ha már szóba került a Destab: ezt csak egyszer tudjuk bevetni, a friss countereket egyáltalán nem zavarja. Cserébe végleg megszabadulunk tőlük és még az ellenfél kezét is megnéhetjük – vagyis biztosan tudni fogjuk, hogy végig tudjuk-e pörgetni a kombónkat, vagy sem.

Én a magam részéről kevés pakliba tudom elképzelni, szinte mindig jobb választás nála a Destabilizátor. De valami lassú, kivárósabb kombópakliba mégis jó lehet, ahol a drágítás már nem feltétlen elég.

7. Fegyverszünet

Az Aranyforrásnál egyáltalán nem aprózták el a lénydeckek elleni lapok számát: óriási mennyiségben jelentek meg a jobbnál-jobb, anti-aggro kártyák. Nem is csoda, hogy egyáltalán nem dominálnak a lénypaklik, sőt inkább ritkaságnak számít ha befut a top3-ba egy ilyen.

A Fegyverszünet igazi díszpéldánya ennek a lények elleni túlkapásnak: potom pénzért három teljes körig megvéd minket a lények ütésétől. Persze le lehet szedni, meg Molgant se bírja – de akkor is: többnyire elég rendesen lelassítja az ellenfelet. Sharant is használó kombópaklik számára ideális választás.

8. Gitonga

Valami igazán szomorú tényt mutat meg az, hogy a Gitonga is befér a toplistára: mégpedig azt, hogy Sherannak nincs túl sok, igazán ütős lapja. Kissé drága repülő lény, ami nem is üt annyira nagyon sokat – nem érződik már elég korszerűnek, s tényleg nem is az – de mégis találkozhatunk vele egy toplistában.

Jobb híjján persze szerepelni szokott az agresszív paklikban, hisz mégiscsak repül, és relatív nagyot üt. És az az igazság, hogy meglehetősen kevés a normálisan paraméterezett repülő lény a játékban.

9. Földanya gyümölcsei

Ha valakinek sikerül egy életképes tárgypaklit összeeszkábálnia, a Földanya gyümölcsei biztosan benne lesz – sőt, kulcsszerepet fog játszani. Csontot termel, lefojtja a manát amivel lelassítja az ellenfelet. Döbbenetesen erős. Amennyiben elég hamar megérkezik és jut mellé egy-két Duplikátum vagy Kürt is.

Toronymagasan emelkedik ki a különféle tárgyak közül, sajnos a többi tárgy már nem ennyire ütős; ráadásul a csonttermeléssel és húzással is hadilábon áll a pakli. Szóval hiába nagy táp a gyümölcs, ha nem húzzuk fel és nem tudunk rá támaszkodni, akkor drasztikusan romlanak az esélyeink. Szükség lenne még legalább egy, ilyen erős kulcslapra, hogy elég konzisztens legyen a pakli -de így nem az.

10. Antimágikus ballaszt

Ha nagyon kevés vagy akár nulla varázslattal játszunk, akkor ez egy rendkívül erős dobatás tud lenni – hisz körönként ingyen dobat egyet. Ez nemcsak jól hangzik, de még jól is működik – viszont sokkal nehezebb megfelelő paklit találni, amibe jól belepasszol. A csonttermelés és varázslatnélküliség nem annyira nehezen összehozható – tárgypakli, vagy lényalapú kombó pakli ( őshangya, quwarg, de akár Gépezet pakli ) mind könnyen megoldhatja. A játék elején kegyetlen erős tud lenni, de később se rossz, ha lesz időnk használni.

Ami a lap használatát valamennyire megkérdőjelezi, hogy teljesen egyedi a képessége – nincs más lap, ami a varázslatokat ennyire büntetné. Ez nagy gond, hiszen így egyáltalán nem lesz könnyű lemondani miatta a varázslatokról – azokból jóval több erős van, mint három. Megoldás lehet, ha tényleg csak néhány olcsó varázslatot használunk amit szinte bármikor ki tudunk játszani ( pl. Abarrun segítségét, Rohanó időt, Bolondok aranyát ( jól jön a csont a ballaszthoz ) ). Mivel olcsók, az se nagy baj ha lecounterelik őket, eldobni nem fogjuk mert mindig ki tudjuk játszani őket ballasztozás előtt.

Hagyományosan nem annyira népszerű a Szirének éneke és a Szörnybűvölés, de mondjuk egyszínűn már nagyon erős lapnak számítanak. Ilyenkor a másodlagos képessége kegyetlen erős lehet.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.