Miért érdemes retro HKK-val játszani?

Nagyon sokaknak ( nekem is ) az “igazi HKK” – vagy legalábbis a HKK hőskora 2000-ig tartott, amikor is megjelent az Ősök városa (ÖV) alapkiadás. Ezzel úgy tűnt, kukába kerül az addig megszokott, megismert háttérvilág a Túlélők Földje (TF) és lecserélődött az addigi HKK-sok számára nagyjából ismeretlen világra.

Én speciel játszottam ÖV-t és még a HKK-ban is tetszettek a galetkik – de túl nagyot fordult vele a játék bizonyos szempontból

Sokan döntöttek úgy, hogy itt le is zárják magukban a játékot, de még a továbbjátszók számára is megmaradt még a “régi szép idők” romantikus emlékképe.

A most formálódó retro HKK közösség is ezt az aranykort hivatott feléleszteni.

Miért retro a modern HKK helyett?

A régi idők HKK-ja sokkal egyszerűbb, lassabb. A lapoknak jóval kevesebb képessége, funkciója van. A counter csak counterel, egy lénnyel leginkább csak harcolni lehet, lapleszedések – főleg azonnali lapleszedések ritkák, mint a fehér holló. Vagyis ha nagy nehezen kiszenvedsz valamit, jó eséllyel tudod is használni.

A pakliépítést kedvelőknek meg külön öröm, hogy sokkal több lehetőség van kreatívkodásra, hiszen a koncepciók messze nem annyira tervezettek, mint a modern játékban. Ráadásul akkoriban még az információáramlás se volt olyan mint manapság, ezért még rengeteg felfedeznivaló maradt.

Mennyire drága a retro játék?

Bár egyes retro lapok ára kifejezetten magas – akár több tízezer is lehet egy szép állapotú lap. A játszható lapok szerencsére egyáltalán nem drágák. Az átlag, jónak számító ritka is max. 2000 Ft, de többnyire csak 1000 Ft körül szokták adni-venni. Ráadásul a használható lapok nem is feltétlen ritkák. ( Persze elképzelhető, hogy a retro formátum térnyerése felnyomja majd az árakat ). Az ultra ritkák meg kifejezetten gyengék.

A 2022 januári hagyományos retro versenyt egy relatív drága, kifejezetten sok ritkával játszó paklival indultam ( és nyertem ). És még az is max . 30.000 Ft-ért lehetne beszerezni. Modern HKK-hoz képest ez nem sok. De van olyan versenyerős pakli ( Nothermanthi horda ), amibe mindössze 6-9 ritka kell – ez bőven kijön 10.000 alatt.

Itt menőzhetsz a védnöki lapjaiddal

A legtöbb védnökölt lap a HKK őskorából való. Így vagányodhatsz velük a paklidban, nemcsak a trezorban pihennek érintetlenül.

Lehet, hogy hazafelé a hátad mögött majd összesúgnak a lányok: “Nézd, annak a csávónak van 5 védnökölt lapjai is van”.

De lehet, hogy nem.

Nem túl gyors a játék fejlődése

Nincs túl sok időd? Nem probléma. Nem fogsz lemaradni, mert újabb lapok már nem jelennek meg. Ez kész van, lezárult. A 22 éves paklid pont olyan jó ma is mint 22 éve.

Épül a retro közösség

Nem elhanyagolható, hogy hónapról-hónapra növekszik a retro HKK közösség, van érdeklődés a retro versenyek iránt és a régi lapok iránti gyűjtőszenvedély lángja sem húnyt ki.

Legyél újra gyerek, felnőttként!

Ez kivételesen nem egy olcsó marketinges sallang – tényleg átélheted a fiatalkorod / gyerekkorod egy részét felnőttként. A lapok ugyanazok, de Te, a gondolkozásod és a világ biztosan sokat változott. Érdekes és jó élmény.

De hogy ne csak az én véleményem számítson – szerinted miért érdemes régi HKK-t játszani?

Oszd meg velünk is a gondolatodat, vagy csak egy-két régi sztoridat.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.