Meta áttekintés – Hatalom korlátozása ( paklilistákkal )

Nem annyira meglepő módon a Hatalom korlátozása ( csak gyakori-nemgyakori ) formátum sok szempontból meglehetősen hasonlít a hagyományos metájához. Ez nem is csoda, hisz számos olyan koncepció létezik, ami a hagyományos pakli egyfajta redukciója. Nagyon kézenfekvő az az ötlet, hogy egy bizonyítottan működő decket próbáljunk átemelni más környezetbe.

De számos olyan életképes paklit is össze lehet rakni, ami nem igazán rúghatna labdában más környezetben.

Összeszedtem néhány népszerű és működő koncepciót, amivel érdemes lehet játszani. Írtam hozzájuk 1-1 példa  paklilistát is. Ezek nem feltétlen a legoptimálisabbak, szinte biztosan találni hatékonyabb összeállítást is.

Horda

Talán a legegyszerűbben és legtöbbféleképpen összerakható pakli. Dugig van erős, agresszív lényekkel ( Pl. Troll lady, Lidércúr, Halálmadár ), melyek csak jönnek és ütik az ellenfelet. Pont, mint a hagyományoson. Csak nagyon-nagyon hiányzik a végjátéklap a Notermanthi és egy-két Molgan is nagyon kéne. De nem lehet használni őket és nincs semmilyen alternatívájuk.

Sokat gyengít még a paklin, hogy a hagyományossal ellentétben itt sokkal inkább lehet számítani lényes paklikra – ezért a Tharr és a sok lényirtása is népszerű választás lesz a kontrollosabb pakliknak. És pl. egy Erős gyengéje nagyon megakaszthatja a paklit.

Ezek ellenére egy ütőképes összeállítás: képes bármit lehengerelni – gyorsan és hatékonyan.

Hagyományoson jellemzően varázslatdrágítással érdemes játszani, itt azonban megfontolandó, hogy inkább mi magunk is countereljünk. Mivel a pakli nagyon rugalmasan alakítható, úgy igazándiból csak egy fix színe van, a fekete – mellé pedig bármit választhatunk.

Kalandozó pakli

A hordánál lassabb, de ez is erősen lény fókuszú pakli. Közepes, erős képességű kalandozók ( Pl. Fegyverkovács, Higany Hugó, Őrült varázsló ), melyeket olcsón tudunk támogatni és növelni pl. Rúnakő, Sörsátor, A hősök ideje, Kalandozók városa vagy Glória segítségével.

Mivel nem egy sietős pakli, az erőszakosabb ellenfeleket meg kell akasztani lényirtásokkal, lapleszedésekkel és counterekkel.

Földharc

Apró, olcsó, passzív lényecskék, melyek önmagukban kb. semennyire nem ütőképesek. De ha kijön egy-két Földharc szakértelem ( amit Tudati fejlesztéssel keresünk és Tanulékonysággal másolunk ), akkor minden Quwargocska hirtelen vérszomjas fenevaddá változik. A lényeinket Quwarg szabotőrrel, Maigner Lopotomossal, Yasminával és Pozitív létsíkkal tudjuk védeni.

A Földharc alternatívája lehet a Sötét kastplom – igaz ekkor csak gonosz lényekkel érdemes játszani. De lehet köztük repülő lény is. De akár a két lapot lehet együtt is játszani.

A pakli egyik nagy hátránya, hogy néha egyáltalán nem fogsz húzni Földharcot. És akkor a legerősebb quwarg is csak 0/1-es marad.

Varkaudarok

Ezen a formátumon az egyik, viszonylag életképes faj pakli. Lényegében az összes varkaudart és varkaudaros lapot be kell hányni egy pakliba és kész is vagyunk. De miért érdenes ezt megtenni? A Varkaudar sámán, a Varkaudar fétis, a Varkaudar hírnök nagyon erős lapok – és ha elég lényünk összegyűlt, akkor a Varkaudar mágia is kegyetlen tud lenni.

Counterekkel, lényleszedésekkel és esetleg Földharccal, Vörös sereggel vagy Sötét kastplommal is ki lehet egészíteni őket.

A pakli hátránya, hogy óriási különbségek vannak a lapjaink ereje közt – és nagyon nem mindegy melyik felét húzzuk épp a paklinak. Az elegendő varkaudar létszám miatt kénytelenek leszünk akár Varkaudar bajnokkal vagy még sima Varkaudarral is játszani. És még a Béke szigete is elég csúnyán el tud bánni velük.

Őshangyák

Varkaudarokhoz hasonlóan könnyen összeállítható pakli. Berakjuk az összes Őshangyát, némi countert és leszedést – és kész is vagyunk. Nekem mondjuk kissé gyengének érződik, nem annyira lehet velük nagyon erős asztalt építeni – bár Földharccal jól meg lehet őket tápolni.

De a varkaudarokkal ellentétben a lapok erejére nem lehet túlzottan panasz – mindegyik hangya korszerű és egész erős lap.

Kontroll

Mint minden formátumon, itt is összeállítható valamiféle kontroll pakli. A legjobb leszedések, a legjobb counterek, némi erőforrás lap és pár lény, amivel majd nyerünk. Jól hangzik? Jól hangzik. A hagyományos verzióhoz képest a legtöbbet a lények terén veszít a deck, hiszen annak idején kínosan ügyeltek arra, hogy minden, kicsit is nagyobb lény ritka legyen. Ha jó a lap, ha nem.

Szerencsére maradt pár lény, ami elég jónak számít, hogy elcipeljen a hátán egy kontrollt. Ilyenek pl. a Karmos tankány, Vadtroll, Vízelementál, Gorhmad féreg, Bazaltelementál. A nagy hátránya ezeknek a lényeknek, hogy az égvilágon semmi védelmük sincsen – csak annyit tudnak, hogy nagyok.

Tárgy / épület pakli

Mindig, minden versenyen van egy-két ember, aki valamilyen alternatívabb, tárgyas-épületes paklit raknak össze. Hatalom korlátozása versenyen is indokoltnak tűnik ez – leginkább a Pénz szentélyére épülő pakli tűnik életképesnek. De bevallom ezen a téren nem vagyok túl jártas, így csak tippelni tudnék, mit kellhet egy ilyen pakliba 🙂

Természetesen ezeken kívül még számos életképes pakli létezik.

Szerinted mi az ami még kimaradt a felsorolásból?

Szerinted mennyire működőképesek ezek?

Írd meg kommentbe!

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.