Hatalom korlátozása kombó paklik

Lezajlott a februári oldschool 8 fővel. Ez egyrészt roppant szomorú, mert ha nem kap el az utolsó pillanatban többünket is a kórság, akkor 14-15 fő lehetett volna jelen. Másrészt még így is összejött 8 játékos, ami azért jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy első alkalommal mindössze hatan jöttünk össze játszani.

Mivel én sem voltam jelen, így beszámolót írni nem tudok érdemben. De ha már készültem, akkor azért csak írnék valamit, legalább a készülésről. Elég sok paklit raktam össze részben vagy egészben, bár a konkrét listák végső csiszolása még lemaradt. Szerdára terveztünk volna egy teszt alkalmat, hogy lássuk mi működik, mi nem, de ez már kimaradt.

Ennek jó oldala, hogy a lenti leírásokat semmiképp nem szentírásként és kész dekként, hanem vázlatként lehet értelmezni és ízlés szerint befejezni, fűszerezni.

Zenész pakli

A szavazás után az első gondolatom az volt, hogy végre lesz létjogosultsága a zenészeknek. Nagyon szeretem ezt a paklit, de hagyományos versenyen azért nincs túl sok esélye. De mivel minden lényeges lapja gyakori vagy nem-gyakori…

Mi az ereje a dekknek?

 • 1 manás a Zene szakértelem, ami +1/+1-et tud adni a lényeinknek
 • Szakértelmet nehéz counterelni, nehéz leszedni, könnyű Tanulékonysággal másolni és Tudatturbózni
 • A szakértelem mellett ingyen jön az Udvari zenész
 • Viszonylag sok lapkeresés – Elf bárd keres hangszereket, Harsona keres Udvari zenészt
 • Egyoldalú olcsó tömegirtások a Hangrobbanás és A muzsika hatalma formájában

Túl szép, hogy igaz legyen? Hát, valóban akadnak azért problémák

 • Ahhoz, hogy jól működjön a dekk kellenek a lényeges KF-es lények, a hangszerek, a hangszerekhez csont vagy Udvari zenész ÉS kell zene szakértelem is
 • A fentiekből ha valami hiányzik, lelövik, megcounterelik, akkor csak pár semmire nem jó kártyát szorongatunk a kezünkben
 • A “semmire nem jó” nem költői túlzás;

Ezzel együtt ha el tud indulni, akkor nagyon kemény dolgokat tud produkálni a pakli.

Sötét kastplom

Szintén nem egy meglepő koncepció. Az alap Sötét kastplom – A tudás hatalom kombó sok kis lénnyel. Hagyományoson is játszható akár, és itt sem rosszabb semmivel.

A gonosz színek mellett Fairlightot érdemes benne játszani, hogy Abarrun segítségével könnyen kereshessünk Kastplomot, vagy akár Kínzókamrát, ha arra van szükség a Morpetlanik daruja pedig külön kis bónusz.

Ehelyett én mondjuk inkább Tharrt tettem be A butaság terjedése miatt. Ez szintén nem biztos, hogy hülyeség, de valószínűleg ha tovább barkácsoltam volna, akkor átvariálom kicsit.

A lények egy része önmagában is vállalható horda lény, tudnak nyomást helyezni az ellenfélre és elég jól megvédik magukat a tömegirtások ellen. A Hullazabálót betartva egy tömegirtás után is ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

Viszont vannak azok a húzások, amikor 1-2 lényt lelőnek, beállnak a kézbe az épületek és egyéb haszontalan dolgok… na, olyankor nem fogunk nyerni. Nagyon hiányzik neki a Visszalépés.

Összességében azért szerintem egy viszonylag stabil versenyző némi rizikóval, ami többnyire kifizetődik.

Úszó deck

Kicsit hasonlít az első pontban leírt zenész dekkre, hiszen itt is egy szakértelemre építünk, ami hizlalja a lényeinket, de mégis tök más a kettő. Kezdjük azzal, hogy míg a Zene szakértelem 1-ért tud +1/+1-et adni, addig a Víziharc szakértelem potom 5 VP-ért teszi ugyanezt.

Akkor miért játszanánk ezt inkább?

 • Nem kell KF-es tárgyakat kiszenvednünk a lényekre, hogy kapják a bónuszt
 • A Trosnyogó szakóca kiválóan keres Víziharc szakértelmet
 • A víz síkja kereshető és eléggé lenyomja az ellenfél lényeit, pláne mert a formátumon kevés olyan lény van, ami alapból 3-nál többet ütne
 • Az Áradás nagyon rugalmas keresés, de amellett is akadnak hasznos lehetőségek a dekkbe Ikráktól a Királyi halastavon át Szökőárral és Zuhataggal bezárólag
 • A Földharc szakértelem még eggyel drágább 🙂

Mi lesz a problémánk?

 • Stabil, de kicsit középszerű a dekk
 • Lassú, nincsennek igazán kirobbanó kezdések, hosszú távon viszont problémái lehetnek kontrollosabb felállásokkal
 • A pakli alapját képező lapokban nincsennek megoldások. Minden megoldás (lény/lap leszedés, esetleg counter vagy varázslat drágítás) csökkenti a szinergiákat.

Éjmágus tükre

Ezt kölcsön kérték tőlem egy viszonylag konkrét listával, amin egy picit alakítottam. Írtam már a dekkről de egy gyors összefoglalás, ha valaki lemaradt: a pakli arról szól, hogy egy Éjmágus tükre vagy Kristálygömb mellett Mágikus kisüléssel, Martian varázslatával és A gépben lakozó szellemmel teszünk szert jelentős mana és lapelőnyre.

Ki ne szeretne 2 VP-ért játékba tenni egy 9 VP-s lapot, gyógyulni kettőt és húzni még egy lapot? Vagy eldobatni az ellenfél kezét 4 VP-ért és pár ÉP-ért cserébe? Meg aztán ha hagyományoson működött, akkor illene neki gyak/nemgyakon is.

A probléma a szokásos instabilitás, illetve az igazán jó kontrol-lények hiánya. Összességében azért szerintem még mindig egy roppant szórakoztató dekk, de én elfogult vagyok.

Outlimen átka

Evezzünk egzotikusabb vizekre! Szeretem átlapozni a készletet, keresni érdekes lapokat, elgondolkodni, hogy erre vajon lehet-e paklit építeni. És van-e rá esély, hogy működjön a pakli?

Ebben az esetben az elképzelés elég egyszerű volt. Outlimen átkához az kell, hogy az ellenfélnek legyen SZK-ja. Ezt Betakarítással és Aranyesővel lehet megalapozni, valamint Szaporítással lehet elérni a kritikus tömeget.

És ha már csontokkal játszunk, esetleg használhatnánk A pénz szentélyét, hogy legyen mire elkölteni az Aranyeső komponenseit. Morpetlani daruja építi a szentélyt és el is húzható egy lapért. Töltsük meg kis kontroll körítéssel és meglátjuk jó lesz-e valamire.

De miért játszanám inkább ezt, mint egy sima kontrollt, ahol van 2-3 stabil jó lényem, és majd nyernek azok. Nem kell ennyi ócskaságot beledobálni a dekkbe? Alapvetően az a válasz, hogy “Mert ez viccesebb.” Ha ezt nem tudod elfogadni, akkor innentől végképp nem neked valók a maradék paklik 🙂

Kicsit bővebben azért azt mondanám, hogy a formátumon a “legjobb” kontroll lények egy 5/5-ös fa és egy olyan lény, aminek mágikus 3-as védelme van. Ennél jobbnak tűnt az Átok.

Fegyverrántás

Mint említettem, néha meglátok egy lapot, és azt gondolom, ez de jó! Kellene rá valami paklit építeni! A Fegyverrántás pl. pont ilyen. Egy manáért kézből vagy gyűjtőből ad egy fegyvert ÉS még lapot is húzhatok? DURVA! Az a baj, hogy alighanem azért merték ezt így annak idején kiadni, mert a kutya sem játszott ilyesmi paklit.

Hiszen kellenek hozzá KF-es lények. A KF-es lények alapból drágábbak, ha kalandozók akkor pláne. Kell komponens, hogy ki tudd tenni a tárgyakat. Kellenek a tárgyak, amik magukban borzasztóak – és többnyire ha kitesszük őket se lesznek sokkal jobbak. Aztán ha leszedik a lényt, akkor legalább 2 lapot buktál. De ha leütötték a lényedet ÉS egy KF-es lény ütötte le, ami túléli az ütést, akkor még az is lehet, hogy ellopja a tárgyat. Szóval nem nehéz belátni, hogy ez az egész borzasztóan rossz volt.

Itt sem biztos, hogy sokkal jobb lett az eredmény, de legalább szórakoztató. Csákányos Blendor megkapja a Raptor szablyát, üt egy 8-ast, majd a Gyilkos fegyverrel a Raptor szablya 9 sebzést dob még utána.

Túl sok mókás interakció ahhoz, hogy kihagyjam, de kicsit talán túl sok kérdés a szabályokat, időzítéseket illetően és be kell valljam… én sem vagyok biztos mindegyikben, hogy működik.

Nekrofunmedál

A Sötét kastplom – A tudás hatalom mellett volt még egy nagy A tudás hatalom kombó: Nekrofunmedál. Amíg ezt a kis kombót nem oldja meg az ellenfél, addig körönte 15 VP-ből garázdálkodhatunk, ami sose rossz. Elsőre arra gondoltam, hogy egyszerűen csak egy kontrollt kellene építeni köré, de csak nem hagyott nyugodni, hogy ha már (potenciálisan) ennyi manám lesz, akkor kell legyen valami jobb dolog is, amire elkölthetem, mint egy 5/5-ös fadarab, vagy hogy side-ból a Jóság erejével a világ összes Dornodon és Leah lapját megcounterelem.

És szembe jött egyik nagy kedvenc kártyám, a Haarkon darazsai.

A darazsakat fel lehet áldozni, bemehetnek őrposztba, építhetnek, főznek – mosnak – takarítanak… ÉS A közösség erejével kivégzik az ellenfelet. Úgyhogy erre a témára kezdtem el felhúzni a paklit.

Sajnos ez a pakli már csak félig-meddig lett összedobálva. Nem tudom inkább Fairlightot (A bolondok aranya, Heuréka, Kürt) vagy Eleniost (Pszi-ernyő, Rohanó idő, Mentális csapás) játszanám-e benne szívesen, fogalmam sincs hogy lennének jók az arányok.


Nagyjából eddig jutottam volna. De volt még tervben néhány egyéb koncepció is, jut még a következő gyak/nemgyakra is elég. És külön kalapot emelek Horváth Zsolt második helyezett “Sorvasztó” paklija előtt a Silistra + Haarkon darazsai kombóért, a Színes dözmöng + A közösség erejéért és a Goldugar + Aranyló ugarhéjért. Ezekért szeretem ezeket a régi meccseket 🙂

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!

retroHKK Facebook csoport

Nem vagy egyedül, aki szívesen nézegeti a 25 éves, ősöreg HKK lapokat. Csatlakozz a retroHKK Facebook csoportjához, ahol más lelkes HKKsokkal lehetsz egy helyen. És még exluzív tartalmak is várnak rád.